Postul TVR 1 va transmite în direct ceremonia de la Arcul de Triumf prin care va fi marcată anul acesta Ziua Naţională, pe 1 decembrie, şi la care vor participa doar oficialităţi, iar în aceeaşi zi va difuza un documentar în premieră, concerte şi programe speciale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că în acest an, de Ziua Naţională a României, ceremonia va fi una restrânsă, la care vor fi invitaţi ambasadori străini şi personal medical, fără participarea publicului şi fără paradă militară.

Ediţia specială a Ştirilor TVR, #NoiSuntemRomania, care va începe la ora 10.00, aduce în prim plan eroi din lupta cu pandemia. Chiar dacă anul acesta nu va fi organizată tradiţionala paradă militară, ediţia specială va cuprinde Ceremonia de la Arcul de Triumf.

Prima oră a programului în direct #NoiSuntemRomania va fi dedicată celor din linia întâi, care „au tratat” România prin solidaritate. Ediţia, care va include duplexuri cu studiourile TVR din Iaşi, Cluj, Timişoara, Craiova, Târgu-Mureş, dar şi de la Chişinău, aduce în lumina reflectoarelor „eroii de lângă noi” - medici, profesori, voluntari, curieri -, precum şi modul în care fiecare dintre noi poate fi un erou printr-un gest simplu. Vor fi prezentate şi poveştile unor români din ţară şi străinătate.

Cea de-a doua parte a transmisiunii va cuprinde ceremonia de la Arcul de Triumf, iar în studio, alături de moderatorul Claudiu Lucaci, se va afla Valeriu Gheorghiţă, medic militar la Spitalul Militar, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-covid.

Transmisiuni de la evenimente din alte mari oraşe ale ţării vor putea fi urmărite în direct la TVR 1, de la 12.00 şi 14.00.

Documentar în premieră, concerte extraordinare de folclor şi alte ediţii speciale

Pe 29 noiembrie, de la ora 17:00, va fi difuzat un nou episod „Exclusiv în România”, despre luptătorii anticomunişti din cea mai longevivă mişcare de rezistenţă a Europei ocupate de bolşevici.

Pe 1 decembrie, între 07:00 şi 10:00, la matinalul TVR 1 vor fi prezenţi interpreţii Elena Merişoreanu, Damian Drăghici şi mai tânăra vasluiancă Raluca Radu, una dintre finalistele concursului „Vedeta populară”, sezonul trei. Invitţi vor fi şi chef Angie Cobuţ, care va prezenta trei feluri de sarmale (de post, tradiţionale şi de vită, în sos de gulaş), câinele Şuier, celebrul ciobănesc german al Poliţiei Române, şi fetiţa Sophia Boitan. Cel mai cunoscut câine poliţist, Şuier, participă de obicei la Parada de 1 Decembrie. Anul acesta, însoţit de stăpânul său.

În aceeaşi zi, de la ora 14:30, o emisiune care ne aduce cele mai emoţionante momente artistice dedicate Zilei Naţionale din cadrul concertelor extraordinare de folclor oferite de TVR anual telespectatorilor de 1 Decembrie.

Prima producţie documentară despre ia românească, proiectul „Port Valoare şi Splendoare”, va fi difuzată de la ora 16:30. Filmul în cinci episoade, ce poartă semnătura aceleiaşi Iuliana Tudor, îşi propune să exprime spiritul acestei ţări, prin bogăţia şi semnificaţia ritualurilor conţinute în procesul de realizare a iei, din fazele iniţiale, până la finalizare, aducând, totodată, în atenţia tuturor unul dintre cele mai valoroase elemente de identitate a românilor.

Concertul „Gheorghe Zamfir şi prietenii” va începe la ora 18:30. Interpreţi de talie naţională şi internaţională, discipoli ai maestrului, precum şi personalităţi artistice marcante ale genurilor folcloric, clasic şi pop au urcat pe scenă alături de celebrul naist: Enrico Macias, Avi Toledano, Eugen Sârbu, Andrea Griminelli, Valentina Năforniţă, Orchestra Metropolitană Bucureşti, dirijor – Daniel Jinga, Orchestra „Lăutarii” din Chişinău, dirijor – Nicolae Botgros.

Filmul „Nemuritorii”, semnat de Sergiu Nicolaescu, cu Amza Pellea, Ion Besoiu, Ilarion Ciobanu, Jean Constantin, Colea Răutu, Gheorghe Dinică şi Gina Patrichi, va putea fi urmărit de la ora 21:10.

Documentarul-dezbatere „Cine eşti tu, Cătălina?”, despre Ecaterina Teodoroiu, prima femeie ofiţer al Armatei Române, este propunerea lui Cornel Mihalache pentru ediţia specială „Dosar România”, programată să înceapă la ora 23:10. Alcătuit din documente, fotografii, mărturii, arhive de război, interviuri cu istorici, documentarul creionează un portret al acestui personaj feminin. Ecaterina Teodoroiu şi-a asumat rolul de soldat în prima linie, alături şi în fruntea subordonaţilor săi bărbaţi. A căzut în cele mai grele lupte din vara anului 1917. Moartea a plasat-o în legendă, deşi faptele ei erau cunoscute de mult.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.