Expoziţia "Eleganţă şi tradiţie în moda feminină. De la Belle Époque la interbelic" va fi vernisată de Muzeul Naţional Cotroceni (MNC) pe 3 martie, la ora 18.00, în Salonul Cerchez, şi va fi urmată de un recital cameral susţinut de baritonul Silviu Mihăilă şi pianista Teodora Ţepeş, cu ocazia Zilei Internaţionale a Femeii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Programul concertului va cuprinde lucrări semnate de George Enescu, Serghei Rachmaninov, Fréderic Chopin, Clément Marot şi Gabriel Fauré, informează MNC.

Obiectele care vor fi expuse sunt reprezentative pentru evoluţia modei feminine de la sfârşitul secolului al XIX-lea şi începutul secolului XX, perioadă cunoscută sub numele de ”Belle Époque”, şi până în perioada interbelică. Acestea fac parte din patrimoniul Muzeului Naţional Cotroceni, dar şi din două colecţii particulare, oferite de Iulia Gorneanu şi Oana Creţu.

”Prin organizarea acestei expoziţii, MNC pune accentul pe reafirmarea valorilor tradiţionale româneşti. Graţie reginelor României, Elisabeta şi Maria, tradiţiile naţionale au continuat să dăinuie din acea epocă până astăzi. Bogata colecţie de costume populare ale Reginei Maria reflectă necesitatea susţinerii tradiţiei româneşti, dar şi a modernismului, prin asocierea cu bijuterii şi paftale de inspiraţie orientală”, au transmis reprezentanţii muzeului.

În cadrul expoziţiei vor figura accesorii de vestimentaţie - pălării, mănuşi, poşete, evantaie, bijuterii, ace de pălărie, umbreluţe de soare, dar şi sticle de parfum, servicii de toaletă, casete de bijuterii, dantele, cutii de pălării, alături de reviste şi jurnale de modă.

Potrivit MNC, atmosfera de epocă va fi întregită de fotografii şi cărţi poştale reprezentând doamne din societatea românească, dar şi pe principesa şi regina Maria a României, simbol al eleganţei şi graţiei feminine.

De asemenea, expoziţia va prezenta o imagine autentică a societăţii româneşti, care a evoluat treptat dinspre Orient spre Occident, dar care a păstrat puterea costumului popular ca simbol al afirmării idealului naţional, pe care doamnele l-au integrat în ţinuta urbană, potrivit instituţiei muzeale.

Astfel, vor putea fi admirate costume populare, fote şi ii din perioada anilor '20 - '30, marame, veste brodate cu motive populare din diverse zone ale ţării, brâie şi paftale din metal argintat. 

Expoziţia temporară va fi deschisă până pe 29 mai, iar biletul de intrare costă 5 lei.

Baritonul Silviu Mihăilă este licenţiat la Conservatorul Regal de Muzică din Manchester, Marea Britanie, iar pianista Teodora Tepeş este studentă la Universitatea Naţională de Muzică Bucuresti. Cei doi tineri muzicieni au concertat pe scene importante din ţară şi străinătate şi au obţinut numeroase premii la concursuri naţionale şi internaţionale de canto.  

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.