Casa A10 by Artmark scoate la licitaţie o impresionantă selecţie de ii, costume populare din colecţii renumite, pe 23 iunie, în ajunul Zilei Universale a Iei, care se marchează în România pe 24 iunie. Licitaţia de Artă Românească Veche reuneşte, pe lângă articolele vestimentare, şi alte aproximativ 200 de piese de artă tradiţionale, care reflectă bogăţia culturii populare româneşti.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cel mai valoros costum popular, din licitaţia din 23 iunie, format din cămaşă brodată cu fir metalic şi două oprege cu fir metalic, are preţul de pornire de 500 de euro. Piesa ce provine din colecţia Dr. Arh. Ana Maria Crişan a fost realizată în perioada interbelică în centrul Muscel. Din aceeaşi colecţie face parte şi costumul popular săsesc format din trei piese: sumna din lână, şorţ faţă şi cămaşă cu ciupag. Piesa datează din 1910, are un preţ de pornire de 450 de euro şi a fost realizat în localitatea Viscri. Acum 100 de ani era  îmbrăcat în zilele de sărbătoare, iar astăzi este scos la licitaţie pentru preţul de pornire de 400 de euro costumul format din ie cusută cu fir metalic, fluturi metalici şi fotă din lână ţesută cu fir metalic, care a fost realizat în zona Vrancea.

Nelipsite din licitaţie sunt costumele şi cămăşile ce provin din colecţia Iuliei Gorneanu. Pentru preţul de pornire de 400 de euro este scoasă la licitaţie o inedită cămaşă cu poale, minuţios brodată cu simboluri de fertilitate, solare şi de protecţie din Ţinutul Pădurenilor, Hunedoara.

Un alt costum de excepţie, din aceeaşi colecţie, este cel format din ie cu poale din batist, brodată manual în culorile naţionale, şi fotă din mătase brodată cu fir metalic. Exemplarul are preţul de pornire de 300 de euro şi datează din 1920.

Iile şi costumele populare sunt completate de o impresionantă selecţie de covoare româneşti. O apariţie impresionantă este covorul oltenesc din lână, decorat cu păsări şi peşti, motive alese cu mâna printre fire şi în tehnica karamani. Piesa, realizată la sfârşitul sec. XIX, are preţul de pornire de 700 de euro.

O altă piesă de excepţie este covorul otoman de Transilvania, decorat cu pomul vieţii, care are preţul de pornire de 700 de euro. Exemplarul reprezintă o replică după piesele din Anatolia de Vest expuse în Biserica Neagră din Braşov, fiind atribuit celebrului Teodor Tuduc.

Piesele de artă tradiţională românească, costumele tradiţionale, covoarele din toate zonele ţării, lăzile de zestre, vasele şi mobilierul tradiţional ori deosebitele paftale şi podoabe, considerate instrumente de diplomaţie culturală, pot fi admirate la Palatul Cesianu-Racoviţă, de luni până duminică, în intervalul orar 10:00-20:00.

Licitaţia de Artă Românească Veche va avea loc în ajunul Zilei Universale a Iei, vineri, 23 iunie, ora 12:00, exclusiv online, pe artmark.ro, în noul format Timed Online Auction, care este administrat automat de algoritmul platformei Artmark Live 2.0. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.