"Zidul" (1975), în regia lui Constantin Vaeni, un film de propagandă comunistă pe care regizorul şi l-a asumat ca atare, va fi difuzat sâmbătă, de la ora 21.00, la CinemaTePeca, la Digi24.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

CinemaTePeca prezintă sâmbătă, de la ora 21.00, "Zidul" (1975), în regia lui Constantin Vaeni, un film de propagandă comunistă pe care regizorul şi l-a asumat ca atare.      

"O cameră care nu există, zidită, de existenţa căreia ştiu doar câţiva oameni, fireşte, ilegalişti, conspiratori, unde se tipăreşte un ziar în clandestinitate, România liberă, un ziar comunist, antifascist. Când se intră în acest spaţiu, în care personajul Victor, al lui Oseciuc, rămâne singur cu sine, în probabil cea mai grea situaţie existenţială a unui om - a rămâne în pustiu sau mai rău, într-un spaţiu închis, claustral, a rămâne singur cu sine ani de zile, această situaţie scenaristică generează un fenomen de relativizare a spaţiului şi a timpului. Aici avem dilatarea timpului şi a spaţiului, o lupă spaţio-temporală care este pusă pe personaj şi pe spaţiul claustral. Este un spaţiu al realismului magic. Timpul care creşte, creşte în urma lui Victor deformează spaţiul. E un alt univers acolo, care pare mai puternic şi mai real decât cel exterior. Legătura cu lumea exterioară - pentru că există o lume - este presa. E ca şi cum Victor creează, de acolo, din singurătatea lui, prin gestul tipăririi manuale a foii cu cerneală care pleacă undeva în lume printr-o gaură, lumea din afară”, explică în avancronica difuzării Cristian Tudor Popescu.

Gabriel Oseciuc, un actor tânăr, aflat la primul său rol, este cel care îl interpretează pe ilegalistul comunist Victor. Din distribuţie mai fac parte actorii Gheorghe Dinică (Savu), Victor Rebengiuc (ofiţerul SS), Ileana Stana Ionescu (mama Mariei) şi George Mihăiţă (Sile).

Emisiunea CinemaTePeca este difuzată la Digi24 în fiecare sâmbătă, de la ora 21.00, iar filmele sunte reluate sâmbăta şi duminica de la ora 06.00.

Gazda cinefililor este istoricul şi criticul de film Cristian Tudor Popescu. 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.