Aproximativ 30 de organizaţii culturale internaţionale, muzee şi administraţii din lumea întreagă au semnat o declaraţie prin care se angajează să reabiliteze patrimoniul cultural al Beirutului distrus de dubla explozie mortală din 4 august, scrie L'Orient-Le Jour.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"În calitate de membrii ai comunităţii culturale şi practicieni ai protejării patrimoniului, lucrăm de decenii alături de poporul libanez pentru a salva şi a conserva patrimoniul cultural unic al acestei anţiuni", precizează declaraţia, în care semnatarii asigură "să fie alături de Liban pentru a continua munca noastră colectivă în aceste vremuri dificile". 

Casă din cartierul Gemmayze
Casă din cartierul Gemmayze

"Bibliotecile, muzeele şi clădirile istorice distruse vor necesita intervenţii de prim ajutor precum şi reabilitări pe termen lung. Colecţiile lor vor trebui protejate şi salvate cu prioritate", subliniază textul. Iar organizaţiile semnatare asigură angajamentul lor de "a face tot ce le stă în putere pentru a contribui la reabilitarea completă a patrimoniului din Beirut distrus de explozie". 

UNESCO şi Muzeul Luvru au semnat această declaraţie, alături de diferite organizaţii internaţionale din Germania, Bahrein, Marea Britanie, Franţa, Emiratele Arabe Unite, Maroc, SUA, China, Luxemburg, Regatul Ţărilor de Jos. 

Multe dintre organizaţiile semantare au dat dovadă de dolidaritate în ultimele zile faţă de Liban, mobilizând în special fonduri şi resurse. 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.