Burhan Ozbilici, fotograful care a surprins momentul asasinării ambasadorului rus în Turcia, în decembrie 2016, imagine publicată de Associated Press, este câştigătorul prestigiosului concurs de fotografie ”World Press Photo”, iar românul Vadim Ghirda, colaborator al agenţiei de presă, a câştigat premiul al doilea la categoria ”Contemporary Issues/ Single”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Imaginea cu Mevlut Mert Altintaş, după ce l-a împuşcat pe Andrei Karlov, ambasadorul rus în Turcia, la galeria de artă din Ankara, pe 19 decembrie 2016, este fotografia-simbol a anului, scrie Time.com.

Fotograful român Vadim Ghirda, de la Associated Press, a câştigat premiul al doilea la categoria ”Contemporary Issues/ Singles” cu o imagine a imigranţilor care traversau un râu pentru a ajunge în Macedonia din Grecia. Imaginea înfăţişează o femeie care este susţinută de doi bărbaţi în timp ce traversau râul, pe 14 martie 2016. 

(Foto: Vadim Ghirda)
(Foto: Vadim Ghirda)

The New York Times a primit două premii, cu fotografii semnate Sergey Ponomarev şi Tomas Munita, în Irak, respectiv în Cuba. ”Aceşti fotografi au petrecut mult timp căutând ştiri importante şi probleme sociale, care au reprezentat cele mai mari poveşti ale anului”, a declarat editorul David Furst, de la Times. 

Printre alte imagini câştigătoare se numără şi cea a lui Jonathan Bachman, care o înfăţişează pe activista Ieshia Evans, la protestele de la Baton Rouge, din Louisiana, în timp ce întinde mâinile poliţiştilor pentru a fi arestată. Fotografia a câştigat premiul întâi la categoria ”News/ Singles”. 

Laurent Van der Stockt a surprins o fată din Irak înspăimântată de o ofensivă a armatei din Mosul, iar Brent Stirton a realizat pentru National Geographic o imagine care sugerează rapida extincţie a populaţiei de rinoceri. 

La categoria ”People/ Singles”, Magnus Wennman a primit premiul întâi cu o fotografie în care este surprins chipul Mashei, în vârstă de 5 ani, o fetiţă a cărei familie a fost forţată să fugă de organizaţia Stat Islamic şi să se refugieze într-un lagăr.

Fotografiile câştigătoarea au fost selectate dintre 80.408 de imagini realizate de 5.034 de fotografi, din 125 de ţări. În final, 45 de artişti fotografi din 25 de ţări au ajuns pe lista câştigătoare. Ei vor primi premiile într-o ceremonie care va avea loc Amsterdam, pe 22 aprilie. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.