Whatsapp, unul dintre cele mai folosite servicii de mesagerie online, a implementat miercuri o nouă metodă de criptare a tuturor datelor transmise prin intermediul său, care face imposibilă interceptarea lor şi le oferă o securitate sporită clienţilor, relatează Sky News.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Compania, deţinută de Facebook, a anunţat această măsură în contextul dezbaterii aprinse privind dreptul la viaţă privată dintre companiile IT şi autorităţi, după ce Apple a refuzat cererile FBI de a debloca un iPhone folosit de teroristul din San Bernardino.

Metoda de criptare folosită de Whatsapp, numită “end to end”, permite transformarea automată a mesajelor în coduri ce pot fi descifrate numai de expeditor şi de destinatar.

“Ideea este simplă: atunci când trimiţi un mesaj, singurii care îl pot citi sunt grupul de persoane sau persoana căreia i-a fost trimis pesajul”, a explicat WhatsApp.  “Nimeni altcineva nu poate vedea mesajul. Nici infractorii cibernetici, nici hackerii, nici regimurile dictatoriale. Nici macar noi. Acest tip de codificare face comunicarea prin intermediul Whatsapp privată – cam la fel ca o conversaţie faţă în faţă”, a adăugat compania.

Whatsapp, care are peste un miliard de utilizatori în lume, a subliniat că cei care vor să beneficieze de criptare trebuie să descarce ultima versiune a aplicaţiei de pe internet şi a dat asigurări că funcţionează pe majoritatea dispozitivelor.

Whatsapp este cea mai mare platformă de socializare care oferă această facilitate. Google, Facebook şi Yahoo folosesc metode de criptare mai puţin performante pentru emailuri şi mesaje. Acestea permit scanarea textelor.

Şi Apple are o metodă similara de codificare în cadrul serviciului iMessage, dar mai mulţi experţi au explicat pentru AP că sistemul Whatsapp ar putea fi mai sigur, pentru că utilizatorii pot verifica şi dacă un mesaj vine, într-adevăr, de la cineva cunoscut sau de la un hacker.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.