Webdocumentarul "Mândrie şi Beton. După 10 ani" este nominalizat la categoria Migration Journalism Award 2024 în cadrul European Press Prize.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Anul acesta, organizatorii au primit 800 de propuneri din peste 40 de ţări europene, publicate iniţial în 35 de limbi diferite. Dintre acestea, juriul a nominalizat 25 de proiecte jurnalistice împărţite în cinci categorii: Reportaj, Inovaţie, Jurnalism de Investigaţie, Discurs Public şi Migraţie. 

Nominalizările au fost anunţate cadrul Festivalului Internaţional de Jurnalism de la Perugia, eveniment ce reuneşte în fiecare an jurnalişti, activişti şi experţi în domeniul media din întreaga lume.

Nominalizările din acest an trasează o hartă a Europei care ne poartă de-a lungul graniţei ruseşti, din Norvegia până în Georgia, pentru a spune poveştile diferitelor societăţi şi modul în care acestea sunt afectate de invazia ucraineană. Sau ne duce în Armenia, unde în fiecare an mai mult de un milion de copii sunt ucişi. Mii de fete sunt împiedicate să se nască, din cauza unei forme străvechi de discriminare. Aceeaşi hartă ne arată cum fraţii Rotenberg, oligarhi şi prieteni din copilărie ai lui Vladimir Putin, îşi gestionează averea pentru a evita sancţiunile care vin din partea Occidentului, sau cum femeile refugiate care fug de abuzatori se confruntă cu riscul de a fi repatriate din Danemarca în Siria de către sistemul de imigrare danez. O investigaţie din Portugalia arată cum situaţiile de maltratare, abuz verbal şi sexual sunt frecvente
în spitalele şi cabinetele medicale din Portugalia şi un amplu articol despre puterea TikTok-ukui vorbeşte despre încălcarea unor alt tip de graniţe, cele mentale, cauzate de efectele distructive ale acestei platforme de socializare asupra unui adolescent care cade adânc într-o spirală fără ieşire.

"Mândrie şi Beton. După 10 ani" este nominalizat la categoria Migration Journalism Award 2024 odată cu lansarea oficială a noului album foto care a avut loc săptămâna trecută la Seneca Anticafe.

Noul album "Mândrie şi Beton. După 10 ani" poate fi comandat online pe site-ul Centrului de Fotografie Documentară (CdFD). După 10 ani de teren, fotograful Petruţ Călinescu tipăreşte din nou pe hârtie rezultatele documentării unei noi etape din evoluţia schimbărilor pe care migraţia le-a provocat în satele din nordul ţării, în special Maramureş şi Ţara Oaşului.

Precedat de un webdocumentar în 10 capitole, noul albumul bilingv (română-engleză), cu texte de Ioana Călinescu, are 224 pagini color tipărite în condiţii premium şi un design semnat de Alice Stoicescu.

Prin adăugarea unei noi decade de documentare, proiectul "Mândrie şi Beton" (2010-2023) realizează cea mai lungă documentare vizuală a unui fenomen social din România de până acum.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.