Lansarea volumului "A fost odată ca niciodată Partidul Comunist Român (1921-2021). Pentru o istorie dezinhibată a viitorului luminos" de Adrian Cioroianu, apărut la editura Polirom, va avea loc sâmbătă, la ora 14.00, la Teatrul "Sică Alexandrescu" din Braşov.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Adrian Cioroianu va dialoga cu Nicolae Pepene şi Mihai Vacariu. Evenimentul va avea loc în cadrul proiectului cultural „Ai carte, ai parte”, cofinanţat de Primăria Municipiului Braşov, organizat în perioada 13-14 august.

Discuţia va fi urmată de o şedinţe de autografe.

La împlinirea unui secol de la crearea Partidului Comunist Român, lucrarea de faţă propune o amplă reconstituire a începuturilor fenomenului care a determinat într-o măsură covârşitoare traiectoria istorică a României în ultima sută de ani. Valorificând un important material documentar şi dovedind o remarcabilă capacitate analitică, autorii textelor reunite în volum prezintă o imagine detaliată a extremei stângi româneşti, cu accent pe anii de ilegalitate în care aceasta şi-a construit identitatea, mecanismele şi concepţiile definitorii. Portretele nuanţate ale figurilor sale celor mai reprezentative, conturate deopotrivă prin sondarea viziunilor lor ideologice şi prin refacerea traseului lor politic, oferă nu doar tabloul viu al unei epoci, ci şi o valoroasă cheie de înţelegere a comunismului românesc.

„Autorii volumului de faţă au decis să se întoarcă spre începutul poveştii comunismului românesc. Vom vedea aici, împreună, ecourile unor ani în care simpatiile comuniste erau mai curînd un soi de exotism ideologic şi nimeni nu ar fi putut bănui atunci că exotismul va putea deveni vreodată normă şi dogmă. Într-o vreme în care niciun spirit lucid nu ar fi putut paria pe victoria comunismului în România, într-un timp în care însuşi partidul ce purta acest nume era oficial interzis, totuşi unii cetăţeni ai acestei ţări au activat cu patimă şi entuziasm pentru victoria unor idei în care credeau cu încrâncenare şi chiar cu o doză bună de fanatism. Aşadar, miza cărţii este să prezinte pe baza arhivelor o parte din istoria şi biografiile, cât mai reale, ale comuniştilor români ce activau în perioada interbelică sau în primii ani ai războiului. Mai precis, ne-au interesat procesele lor - adică întâlnirile lor (nedorite) cu sistemul de justiţie românesc, în faţa căruia cu toţii erau pasibili de un păcat originar: a fi comunist în anii 1930 sau la începutul anilor 1940 însemna a fi un admirator al satrapului Stalin de la Kremlin. Spre stupefacţia şi neplăcerea justiţiei româneşti - ca şi spre potenţiala noastră uimire dezagreabilă astăzi -, astfel de admiratori au existat în România", spune istoricul şi scriitorul Adrian Cioroianu. 

Adrian Cioroianu este profesor, doctor în istorie. Decan al Facultăţii de Istorie a Universităţii din Bucureşti (2012-2015), ministru al Afacerilor Externe (2007-2008), ambasador al României la UNESCO (2015-2020). Domenii de interes: istoria comunismului şi postcomunismului românesc (structură socială, istorie intelectuală, reprezentări), relaţii internaţionale contemporane. Dintre volumele publicate: "Pe umerii lui Marx. O introducere în istoria comunismului românesc" (2005), "Geopolitica Matrioşkăi. Rusia postsovietică în noua ordine mondială" (2009), "Epoca de aur a incertitudinii. America şi China, ideile" şi "Primăvara arabă, Clio, Clausewitz şi Lady Gaga la începutul secolului XXI" (2011), "Cea mai frumoasă poveste. Cîteva adevăruri simple despre istoria românilor" (2013), "Un Centenar şi mai multe teme pentru acasă. Ce au învăţat şi ce nu au învăţat românii în ultimul secol de istorie" (editor, Polirom, 2018).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.