Vladimir Jurowski, directorul artistic al Concursului şi Festivalului "George Enescu", a declarat într-o intervenţie prin Skype de la Berlin că în contextul tensiunilor politice de pe plan internaţional, între ideologii şi religii, muzica clasică este singura speranţă, singura care nu te va trăda.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Pornind de la vorbele lui George Enescu, aş adăuga că muzica reprezintă 30% excelenţă şi profesionalism, şi 70% mesaj. În lumea de astăzi, când contextul geopolitic este atât de complex, muzica clasică are puterea să ne unească, prin forţa exemplului. Diferite naţionalităţi se reunesc pentru a cânta într-o orchestră sau într-un cor - şi, prin aceasta, trebuie să suspende toate conflictele şi problemele, pentru că dacă nu o fac, este imposibil să cânte împreună. Muzica nu te va abandona niciodată, nu te va trăda fiindcă muzica înseamnă armonie, şi pace", a mărturisit directorul artistic al Concursului Enescu şi al Festivalului Enescu, dirijorul Vladimir Jurowski, într-o intervenţie specială prin Skype de la Berlin, în cadrul conferinţei de presă care a marcat deschiderea ediţiei 2018 a Concursului Enescu.  

El a adăugat: "Cred că artiştii, muzicienii pot purta acest mesaj al păcii, al coeziunii şi acesta este ceea ce trebuie să transmitem către tinerii muzicieni. Există întotdeauna speranţă, trebuie doar să investim în ea!”. 

În Europa există îngrijorări privind faptul că că publicul îmbătrâneşte. Jurowski este de părere că programe educaţionale privind atragerea tinerilor din nou către muzica clasică trebuie să fie introduse încă din primii ani de dezvoltare ai copiilor, de la grădiniţă. 

"Doar Concursul nu poate schimba ceva în această problemă, însă împreună cu Festivalul "George Enescu", cele două evenimente au rolul de a atrage publicul tânăr, de a dezvolta o relaţie cu acesta", a spus dirijorul. 

"Guvernele trebuie să includă muzica clasică în programele lor, ele pot. Aceste două evenimente, de sine stătătoare, nu pot schimba nimic. Trebuie făcut ceva în şcoli, trebuie început de la grădiniţă. Stă în puterea noastră să schimbăm asta. Programele educaţionale trebuie sprijinite de guverne pentru ca muzica clasică să fie atractivă şi interesantă din nou pentru tineri. Trebuie să fie schimbată conştient, pe o perioadă de timp îndelungată", a fost sfatul muzicianului. 

Concursul Internaţional "George Enescu", ediţia 2018, are loc în perioada 1-23 septembrie, la Bucureşti, şi va aduce pe scenele româneşti un număr record de tineri înscrişi - 400 de muzicieni din 46 de ţări de pe cinci continente. Prezenţa românească este cu 72% mai mare - în total fiind 36 de tineri români înscrişi în competiţie. În total, pentru cele patru secţiuni ale Concursului Enescu, ediţia a XVI-a, s-au înscris: 126 de concurenţi la Secţiunea Pian, 121 la Secţiunea Vioară, 126 la Secţiunea Violoncel şi 27 la Secţiunea Compoziţie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.