Concursul Internaţional "George Enescu", ediţia 2018, are loc în perioada 1-23 septembrie, la Bucureşti, şi va aduce pe scenele româneşti un număr record de tineri înscrişi - 400 de muzicieni din 46 de ţări de pe cinci continente. Prezenţa românească este cu 72% mai mare - în total fiind 36 de tineri români înscrişi în competiţie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Am convingerera că prestigiul şi amprenta, atât a Concursului cât şi a Festivalului „George Enescu”, înseamnă foarte mult nu numai pentru viaţa culturală a României cât şi pentru cei care cunosc parcursul acestui important eveniment care datează de peste 50 de ani. Sper ca şi anul acesta Concursul să însemne încă o demonstraţie de profesionalism şi de interes pentru cultură, muzică, pentru artă în special”, a declarat într-o conferinţă de presă Mădălin Voicu, secretar de stat în Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale.

Mihai Constantinescu, directorul executiv al Concursului şi Festivalului Internaţional „George Enescu” a vorbit despre un record de participanţi în acest an.

"Este un record de participare anul acesta - 400 de concurenţi pentru cele patru secţiuni ale Concursului. Va exista şi o preselecţie pentru că sunt 126 de concurenţi pe secţiune şi preconizăm ca la prima fază a Concursului să participe 60-70 de muzicieni”, a precizat directorul executiv al Concursului „Enescu”.

În total, pentru cele patru secţiuni ale Concursului Enescu, ediţia a XVI-a, s-au înscris: 126 de concurenţi la Secţiunea Pian, 121 la Secţiunea Vioară, 126 la Secţiunea Violoncel şi 27 la Secţiunea Compoziţie.

Din Europa şi Orientul Apropiat provin 212 concurenţi, 148 din Asia (cea mai numeroasă delegaţie fiind cea a Coreii de Sud - 70), 29 din America de Nord, 9 din Australia şi Noua Zeelandă, iar doi concurenţi sunt din America de Sud.
A crescut numărul de participare al tinerilor muzicieni români, cu 72%, potrivit organizatorilor. Faţă de ediţia din 2016, China şi Marea Britanie şi-au dublat reprezentarea în competiţie, în timp ce Italia şi-a triplat numărul de tineri muzicieni înscrişi.

România este reprezentată în Concurs de 36 de tineri muzicieni, China de 33, Japonia de 26, Rusia de 22, Italia de 21 şi Statele Unite ale Americii de 20 de concurenţi.

La Secţiunea Pian, participarea României este a doua cea mai numeroasă prezenţă, după Coreea de Sud, reprezentată de 28 de concurenţi.

Franţa are cea mai numeroasă participare la Secţiunea Violoncel, tot după Coreea de Sud care, cu excepţia Secţiunii Compoziţie, conduce în clasamentul de participare pe secţiune. La Vioară, a doua cea mai numeroasă prezenţă aparţine Japoniei.

Organizatorii au anunţat miercuri, într-o conferinţă de presă, că anul acesta vor lansa un dialog cu publicul tânăr şi cu publicul larg deopotrivă, sub forma unor mini-sho-uri live. Pornind de la esenţa competiţiei - modul de interpretare diferit al fiecărui artist, amprenta personală în descifrarea şi livrarea unei partituri şi bogăţia pe care o oferă receptarea muzicii clasice, Concursul Enescu 2018 va aduce publicului şi cîteva evenimente şi ateliere de muzică - atât offline, cât şi online - menite să inspire şi să desluşească „Ce auzim când ascultăm muzică?”. Proiectele se vor derula începând cu sfârşitul lunii mai şi vor continua în timpul evenimentului din septembrie.

"Mesajul „Descoperă talentul. Aplaudă efortul. Captează emoţia” însoţeşte ediţia 2018 şi vine în întâmpinarea acestei provocări pe care o propunem. Ne dorim, de asemenea, ca odată cu această ediţie a Concursului Enescu, dar şi din perspectiva ediţiei 2019 a Festivalului Enescu, să lansăm un dialog amplu la nivel social despre importanţa muzicii, în general, şi a muzicii clasice - în particular - în evoluţia civilizaţiei umane, şi în dezvoltarea societăţii per ansamblu, în generarea armoniei şi coeziunii”, a subliniat Mihai Constantinescu.

Concursul Enescu 2018 se va deschide pe 1 septembrie, la Ateneul Român, cu un concert de gală susţinut de câştigătorii ediţiei 2014: Ştefan Tarara (vioară), Eun-Sun Hong (violoncel) şi Josu de Solaun (pian), alături de Orchestra Filarmonicii "George Enescu", dirijată de Gabriel Bebeşelea. 

Muzicieni internaţionali, membrii ai juriului, vor susţine recitaluri extraordinare: violoncelistul britanic Raphael Wallfish şi pianistul John York (pe 5 septembrie), violonistul italian Salvatore Accardo şi pianista Laura Manzini (14 septembrie) şi pianistul suedez Peter Jablonski (22 septembrie).

La toate etapele Concursului Enescu 2018 – Etapa I, Etapa a II-a şi Etapa a III-a, Semifinală, pentru cele trei secţiuni de concurs (Secţiunea Violoncel, Secţiunea Vioară şi Secţiunea Pian) participarea pentru public este deschisă, precum şi la Finalele cu Orchestră, cu participarea Filarmonicii „George Enescu” – Finala de Violoncel, 11 septembrie,dirijată de Paul Watkins, Finala de Vioară, 17 septembrie, dirijată de Christoph Poppen şi Finala de Pian, programată pentru 23 septembrie, dirijată de Vassily Sinaisky.

Cu excepţia Etapei I din Concurs – eliminatorie – restul etapelor, precum şi finalelese desfăşoară la Ateneul Român.
Printre reprezentanţii juriului se numără nume importante ale muzicii clasice internaţionale, precum: Philippe Entremont, Pierre Amoyal, SalvatoreAccardo, Jean-Jacques Kantorow, Viktor Tretiakov, Peter Jablonski, David Geringas, ZygmuntKrauze, ArtoNoras, Myung-WhunChung, Raphael Wallfisch, Jian Wang, Marin Cazacu, Remus Azoiţei, Dan Dediu, Silvia Marcovici şi alţii.

Pentru a duce mai departe muzica marelui compozitor român George Enescu, la Concursul Enescu 2018 vor fi interpretate mai multe lucrări de George Enescu, obligatorii în cadrul competiţiei - pentru Secţiunea Violoncel: Sonata nr. 2 în Do major op. 26 (Semifinală) şi Simfonia concertantă Op. 8, la alegere, pentru Finală; Secţiunea Vioară:Ménétrier (Lăutarul) – episodul de deschidere al Suitei Impresii din Copilărie op. 28, pentru Etapa a II-a a Concursului, iar pentru Semifinală, o lucrare la alegere dintre Sonata nr. 2 pentru pian şi vioară în fa minor Op. 6 şi Sonata nr. 3 pentru pian şi vioară în la minor Op. 25. Pentru Secţiunea Pian, tinerii concurenţi pot prezenta la alegere o lucrare de George Enescu dintre următoarele: Suita Nr.2 în Re major Op. 10, Sonata Nr.1 în fa diez minor Op. 24 sau Sonata Nr.3 în Re Major Op. 24.

Începând cu ediţia 2014, Concursul Internaţional George Enescu este organizat ca eveniment de sine-stătător, cu participarea publicului.

Având o remarcabilă reputaţie internaţională, Concursul Enescu este membru al World Federation of International Music Competition şi al Alink - Argerich Foundation - Piano CompetitionWorldwide.

Valoarea totală a premiilor ediţiei 2018 este de 115.000 de euro, iar la acestea se adaugă master classes oferite de membri ai juriului, precum şi premii speciale.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.