Preşedintele Emmanuel Macron a vizitat duminică seară Muzeul Luvru şi i-a arătat prinţului saudit Mohammed ben Salmane celebrul tablou al lui Delacroix, "La Liberté guidant le peuple" (Libertatea conducând poporul), într-o acţiune prin care vrea să stimuleze acţiunile diplomatice cu ajutorul simbolurilor, notează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Prinţul Mohammed ben Salmane, oficial în Franţa, a văzut una dintre cele mai vizitate expoziţii de la Paris: retrospectiva operei pictorului francez Eugène Delacroix (1798-1863), la Muzeul Luvru. 

"Preşedintele a dorit să îl salute în cadrul unei cine private pe prinţ la Luvru, cu ocazia lansării expoziţiei Delacroix, pictor cunoscut mai ales pentru celebrul tablou "La Liberté guidant le peuple", a declarat pentru AFP o sursă de la Palatul Eysée.

Această pânză istorică a fost realizată în 1830 şi a fost inspirată de zilele Revoluţiei numite "Cele trei glorioase". În centrul operei, o fată din popor, cu pieptul gol, flutură un drapel tricolor în vârful baricadei, în mijlocul unei mulţimi de insurgenţi la Paris. 

"Este un tablou în aclaşi timp alegoric şi revoluţionar care face apologia Republicii", a subliniat François Géré, preşedintele Institut français d'analyse stratégique (IFAS).

Emmanuel Macron şi Mohammed ben Salmane la Luvru
Emmanuel Macron şi Mohammed ben Salmane la Luvru

Luni seară, Macron a publicat pe Twitter o fotografie cu el şi prinţul în timp ce contemplau tabloul. 

"Este acţiunea poporului, este ideea de Republică, reprezintă libertatea şi unirea tuturor claselor sociale în jurul acesteia", a analizat Géré, pentru care gestul de a-i arăta Prinţului saudit tabloul ar putea înseamna: "sunteţi un reformator (...) vă prezint ceva care probabil o să vă inspire". 

Prinţul, în vârstă de 32 de ani, se află în plină ofensivă de a seduce Occidentul pentru protejarea unei imagini un pic prea liberală a regatului său, chiar dacă ONG-urile continuă să acuze regatul wahhabit de multiple încălcări ale drepturilor Omului şi a libertăţii presei. 

După vizitarea Luvrului, preşedintele Macron şi Prinţul au cinat, în privat, într-un restaurant al muzeului. 

O sursă din delegaţia saudită a declarat că vizita la Luvru a fost propusă de serviciile de securitate ale lui Macron după ce Prinţul a fost nevoit să anuleze o vizită culturală prevăzută la Marsilia. 

Vizita Muzeului Luvru a fost în acord cu una dintre principalele teme ale acestei întâlniri de trei zile în Franţa, cooperarea culturală, a subliniat sursa. 

Un acord a fost semnat cu Opera din Paris petnru a ajuta Arabia Saudită în crearea unei orchestre naţionale şi a unei opere. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.