Violonistul Valentin Şerban, câştigător al Concursului Internaţional "George Enescu" şi unul dintre cei mai aclamaţi muzicieni români ai momentului susţine o serie de concerte extraordinare şi masterclass-uri în peste zece oraşe din România

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Violonistul Valentin Şerban, marele câştigător al Secţiunii Vioară din cadrul Concursului Internaţional "George Enescu" 2021 concertează pe scenele mai multor oraşe din întreaga ţară. Valentin Şerban beneficiază de susţinerea Artexim, într-o colaborare care îşi propune să pună în valoare talentele româneşti şi laureaţii Concursului "Enescu". Joi, de la ora 19.00, este programat un concert dedicat lui Johannes Brahms pe scena Filarmonicii din Arad - la 144 de ani de la prima vizită a compozitorului german în Transilvania şi de la premiera Concertului pentru vioară în Re major la Arad.

Fanii viorii clasice se pot bucura în perioada martie-iunie 2023 de programul intens de concerte şi evenimente speciale pe care violonistul Valentin Şerban urmează să le susţină în marile oraşe din România, cu un program compus din lucrări de mare anvergură. O însemnătate deosebită o poartă concertul de astăzi, joi, 2 martie, de ora 19.00, programat la Filarmonica din Arad. Valentin Şerban va interpreta Concertul în Re major, op. 77 de Johannes Brahms, rememorând vizita de acum 144 de ani a celebrului compozitor în oraşele Transilvaniei, printre care şi Aradul. Considerat a fi una dintre cele mai importante şi dificile lucrări tehnice din repertoriul pentru vioară, celebrul concert de Brahms va recrea, prin vioara lui Valentin Şerban, momentul petrecut cu aproape un secol şi jumătate în urmă la Arad. O altă lucrare ce va încânta publicul meloman este şi cea a aclamatului compozitor de muzică de film Erich Wolfgang Korngold: Concertul în Re major, op 35 - care va fi interpretată pe scenele filarmonicilor din Braşov, Oradea şi din Ploieşti, o lucrare complexă şi rar abordată, bazată pe teme din filme de Hollywood de la începuturile cinematografiei.

Pe parcursul stagiunii 2022/23, Valentin Şerban mai poate fi ascultat la Filarmonica de Stat Târgu–Mureş sau pe scena Filarmonicii de Stat Dinu Lipatii, din Satu Mare.

În luna martie Valentin Şerban va susţine şi un masterclass de vioară la invitaţia Asociaţiei Armonix din Cluj-Napoca, precum şi o serie de recitaluri alături de renumitul pianist Mihai Diaconescu,  împreună cu care va ajunge în oraşe precum Cluj-Napoca, Oradea, Târgu-Mureş, Timişoara sau  Braşov, în perioada mai-iunie.

De asemenea, Valentin Şerban participă şi la un proiect alături de Les Dissonances, ansamblu al cărui membru este, la invitaţia cunoscutului violonist David Grimal.

Activitatea violonistului în stagiunea 2022/23 a inclus şi un recital inedit la Sala Radio din Bucureşti alături de pianista Daria Tudor, parte a proiectului Moştenitorii României Muzicale, eveniment realizat de Radio România Muzical şi coprodus de Artexim.

Artexim contribuie la susţinerea violonistului Valentin Şerban ca parte a unei noi direcţii strategice care îşi propune să investească în dezvoltarea artiştilor laureaţi ai Concursului Internaţional George Enescu, precum şi să contribuie la dezvoltarea pieţei muzicale româneşti.

Pe lângă întâlnirile tot mai dese cu publicul din România, planurile de viitor ale lui Valentin Şerban pentru restul anului includ finalizarea înregistrărilor la Casa Radio alături de Daria Tudor, talentata pianistă de origine română ce şi-a făcut debutul pe scenă la vârsta de doar 9 ani şi studiază momentan la Universitatea de arte din Berlin. Tot în perioada următoare Valentin Şerban va susţine şi o serie de concerte în calitate de concertmaestru la Filarmonica George Enescu din Bucureşti, la invitaţia maestrului Marin Cazacu.

Absolvent al Universităţii Transilvania din Braşov, Valentin Şerban şi-a finalizat studiile de master în Austria, la Universitatea de Muzică şi Arte ale Spectacolului din Graz, sub îndrumarea celebrei violoniste Silvia Marcovici. De-a lungul carierei sale a cântat pe numeroase scene din România, Franţa Germania, Austria şi Italia, iar începând din anul 2018 este membru al orchestrei Les Dissonances din Paris, dar şi concertmaestru invitat al Orchestrei Române de Tineret. O serie de evenimente inedite asociate cu numele lui Valentin Şerban este cea a concertelor în întuneric „Bach Unseen” şi „Concert cu ochii larg închişi”, în colaborare cu artistul vizual Cristina Bobe. Acest proiect provocator şi neconvenţional, în cadrul căruia Valentin a susţinut câte un recital de 60 de minute în întuneric total, a ajuns în diverse localităţi din România, în spaţii neconvenţionale - o experienţă inedită pentru public şi artist deopotrivă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.