Violonistul Alexandru Tomescu va deschide, vineri, de la ora 19.00, stagiunea de la Sala Radio, cu un concert sub bagheta lui Nicolae Moldoveanu în care va interpreta o compoziţie Erich Wolfgang Korngold.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Noua stagiune va fi marcată de trei evenimente: sărbătorirea a 90 de ani de la înfiinţarea postului public Radio România (1 noiembrie) - cifră ce reprezintă şi vechimea Orchestrei Naţionale Radio, Centenarul României (1 decembrie) şi Festivalul Internaţional al Orchestrelor Radio – RadiRo, ediţia a patra (18-25 noiembrie). 

Considerat unul dintre fondatorii muzicii de film, elev al compozitorilor Gustav Mahler şi Alexander von Zemlinski, Korngold a compus muzica pentru 16 pelicule de la Holywood şi a obţinut două premii Oscar. În 1935, a semnat un contract cu Warner Bros. şi a creat prima coloană sonoră originală pentru filmul „Captain Blood”, moment ce a însemnat afirmarea lui Korngold drept unul dintre primii compozitori de la Hollywood apreciaţi la nivel mondial.

Unul dintre cei mai apreciaţi violonişti români, Alexandru Tomescu interpretează, începând din anul 2007, pe o vioară de patrimoniu: vioara Stradivarius Elder – Voicu, care a devenit protagonista câtorva proiecte muzicale de anvergură, sub genericul Turneul Stradivarius. El a concertat sub bagheta unor dirijori importanţi, între care Kurt Masur şi Valery Gergiev, alături de pianişti precum Valentina Lisitsa şi Eduard Kunz, în săli celebre ca Berliner Philharmoniker, Carnegie Hall, Concertgebouw, Théâtre des Champs-Élysées. A înregistrat pentru posturi de radio şi televiziune româneşti, dar şi din Anglia, Franţa, Elveţia, Germania, Olanda, Polonia, SUA şi a realizat numeroase imprimări pe CD.

În cea de-a doua parte a serii de vineri, Orchestra Naţională Radio va interpreta Simfonia a V-a de Gustav Mahler, cunoscută publicului şi graţie includerii unui pasaj din lucrare în celebrul film „Moarte la Veneţia” (1971), regizat de Luchino Visconti.

Pe 10 octombrie, de la ora 19.00, Orchestra de Cameră Radio îşi va face debutul în noua stagiune de la Sala Radio cu un concert derulat sub bagheta tânărului dirijor Vlad Vizireanu. Programul serii va cuprinde Concertul nr. 5 în la major pentru vioară şi orchestră de Mozart, Requiem-ul în do minor, semnat de compozitorul italian Luigi Cherubini, şi Musique pour Radio, uvertură pentru orchestră mică - partitură ce aparţine compozitorului Filip Lazăr.

Evenimentul se va desfăşura cu participarea violonistei Cristina Anghelescu – solistă a Orchestrelor şi Corurilor Radio România – şi a Corului Academic Radio (dirijor: Ciprian Ţuţu).

Concertele vor putea fi ascultate în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe Internet, pe radioromaniacultural.ro şi romania-muzical.ro.

Biletele pentru concertele Orchestrelor şi Corurilor Radio sunt disponibile pe bilete.ro, în oficiile Poştei Române şi la Casa de bilete a Sălii Radio.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.