Alexandru Tomescu va cânta, pe vioara Stradivarius Elder Voicu, Concertul nr. 5 în la major pentru vioară şi orchestră, KV 219 de Wolfgang Amadeus Mozart, într-un concert dedicat lui Ion Voicu, după 20 de ani de la moartea violonistului, care va avea loc vineri, de la ora 19.00, la Sala Radio.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Mădălin Voicu va dirija Orchestra Naţională Radio - primul ansamblu alături de care a cântat Ion Voicu - în concertul ”In memoriam”. În deschidere, orchestra va interpreta Uvertura operei ”Wilhelm Tell”, de Gioacchino Rossini, iar după pauză ”Simfonia nr. 4 în la major, op. 90 – Italiana”, de Felix Mendelssohn.

Unul dintre marii violonişti români, Ion Voicu a început studiul viorii la vârsta de 6 ani. După câţiva ani, profesorul său s-a declarat depăşit de elevul lui, iar la vârsta de 14 ani a fost admis la Academia Regală de Muzică din Bucuresti, unde a intrat direct în anul V şi a absolvit cursurile care durau sapte ani, în doar trei ani. Ion Voicu, artist născut într-o familie de muzicieni, s-a perfecţionat cu George Enescu, a lucrat şi sub îndrumarea marelui violonist rus David Oistrakh, iar pe parcursul a 50 de ani de carieră a susţinut mii de concerte în întreaga lume.

Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe internet pe radioromaniacultural.ro şi romania-muzical.ro. 

Alexandru Tomescu, născut în 1976, este unul dintre cei mai titraţi violonişti români. Între numeroasele competiţii naţionale şi internaţionale câştigate de interpret se numără Concursul „Paganini“ (Genova, 1995), Concursul ”Marguerite Long – Jacques Thibaud“ (Paris, 1999) şi Concursul ”George Enescu“ (1999).

A concertat sub bagheta unor dirijori importanţi, între care Kurt Masur şi Valery Gergiev, alături de pianişti precum Valentina Lisitsa şi Eduard Kunz, în săli celebre ca Berliner Philharmoniker, Carnegie Hall, Concertgebouw, Théâtre des Champs-Élysées.

A înregistrat pentru posturi de radio şi televiziune româneşti, dar şi din Anglia, Franţa, Elveţia, Germania, Olanda, Polonia, SUA şi a realizat numeroase imprimări pe CD, între care ”Alexandru Tomescu at Moscow” (cu concerte de Paganini şi Mendelssohn), ”Romanian Piano Trio” (trei discuri cu lucrări camerale de Mozart, Beethoven, Schumann, alături de Horia Mihail şi Răzvan Suma), ”Simply Mozart” (patru concerte mozartiene sub bagheta lui Horia Andreescu) şi ”Ad Libitum - Primus” (cvartete de Beethoven, Haydn, Sibelius, cu Alexandru Tomescu la vioara I).

Din anul 2007, în urma unui concurs, îi este încredinţată până în 2018, vioara Stradivarius Elder-Voicu, care a devenit protagonista unor proiecte muzicale de anvergură şi notorietate, cu finanţare privată, în care, sub genericul Turneul Stradivarius, violonistul a concertat în zeci de localităţi din ţară, cu programe care au cuprins câteva integrale-eveniment pentru viaţa muzicală românească. O parte dintre aceste programe, precum ”Paganini 24/24”, ”Stradivarius Obsesii” şi ”Bach to Basics”, au fost înregistrate şi s-au bucurat de un succes.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.