Violoncelistul Ştefan Cazacu va fi solist într-un concert dirijat de Cristian Mandeal, pe 22 februarie, pe scena Sălii Radio.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Mandeal, cu peste 45 de ani de activitate, în care a dirijat sute de concerte pe patru continente, şi instrumentistul în vârstă de 25 de ani, care cântă pe un violoncel creat în urmă cu 101 ani, la Torino (Italia), de lutierul Georg Ullman, vor susţine concertul alături de Orchestra Naţională Radio, începând cu ora 19.00.

Programul reuneşte patru compozitori: Schubert - „Uvertura italiană”, Ceaikovski - „Aria lui Lensky” din opera „Evgheni Oneghin” (într-o inedită adaptare pentru violoncel şi orchestră) şi „Nocturnă pentru violoncel şi orchestră”, Dvořak - „Rondo pentru violoncel şi orchestră în sol minor” şi Brahms - „Simfonia nr. 1”.

Cristian Mandeal a studiat pianul la Conservatorul „Ciprian Porumbescu” timp de 10 ani (1965 – 1975), dar şi dirijatul (Constantin Bugeanu) şi compoziţia (Ştefan Niculescu), completându-şi ulterior studiile la Berlin (Herbert von Karajan, 1980) şi München (Sergiu Celibidache, 1990). A început prin a fi corepetitor la Opera Română Bucureşti (1974 – 1977), devenind apoi dirijor al Filarmonicilor din Târgu Mureş (1977 – 1980), Cluj-Napoca (1980 – 1987) şi Bucureşti (1987 – 2009). În perioada 1991 - 2009, a fost dirijor principal şi director general al Filarmonicii „George Enescu”.

A fost director artistic al Festivalului şi Concursului Internaţional „George Enescu”, ediţiile 2001 şi 2003.

În străinătate, Cristian Mandeal a dirijat sute de concerte ca invitat a zeci de orchestre, pe 4 continente, în 35 de ţări şi 31 de capitale.

Un punct de interes în activitatea lui Cristian Mandeal îl reprezintă colaborarea cu Orchestra Română de Tineret, pe care o conduce din 2008.

Născut în anul 1994, Ştefan Cazacu şi-a început formarea muzicală alături de tatăl său, violoncelistul Marin Cazacu. A urmat cursurile Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti, la clasa lui Răzvan Suma. Şi-a completat studiile la Universitatea de Muzică din Viena.

A fost recompensat, între altele, cu premiul I la Concursul Internaţional de la Liezen - Austria (2008), premiul al II-lea la Concursul „Antonio Janigro” – Croaţia (2008) şi cu marele premiu la concursul Eurovision Young Musicians (2010 - Bucureşti). A susţinut recitaluri în România, Olanda, Israel, Austria, Ungaria, Germania şi a colaborat ca solist cu toate orchestrele simfonice din România, dar şi cu Filarmonica din Chişinau, Orchestra Simfonică din Valencia, Orchestra Simfonică din Alicante. Printre dirijorii sub bagheta cărora a interpretat se numără, pe lângă Cristian Mandeal şi Horia Andreescu, Cristian Măcelaru, Camil Marinescu şi Theo Wolters. 

Biletele pentru concertul de vineri pot fi cumpărate de la Sala Radio sau din reţeaua bilete.ro.

Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe internet, pe radioromaniacultural.ro şi romania-muzical.ro. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.