Lucrările de consolidare la imobilulul - monument istoric Vila Şipot, parte a domeniului regal Peleş şi locul unde a luat naştere proiectul uneia dintre clădirile-simbol ale României, Castelul Peleş, a intrat într-un amplu proces de consolidare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Este cel mai important demers de conservare, restaurare şi dezvoltare a patrimoniului istoric, arhitectural şi natural al domeniului regal Sinaia din ultimii 60 de ani. După încheierea lucrărilor, clădirea - monument va fi readusă în circuitul cultural şi turistic al României.

Procesul de restaurare a fost demarat la jumătatea anului 2022, iar iniţiatorii proiectului sunt încrezători că vor reuşi finalizarea acestuia până la sfârşitul anului 2023.

Vila Şipot, cunoscută drept „Casa Arhitecţilor”, a fost atelierul de lucru şi locuinţa arhitectului ceh al Casei Regale, Karel Liman, pe perioada activităţilor de proiectare a extinderilor şi amenajării Castelului Peleş, pe care l-a adus, la începutul secolului, la forma pe care o cunoaştem astăzi. Conform documentelor istorice, însuşi Regele Carol I făcea vizite dese la biroul de arhitectură pentru a supraveghea proiectarea şi punerea în operă a cerinţelor sale.

Clădirea este amplasată pe valea pârâului Peleş şi constituie, împreună cu drumul de acces către Castelul Pelişor, latura de vest a domeniului de la Sinaia, lângă Economat.

Vila Şipot - Casa Arhitecţilor a revenit în posesia Regelui Mihai în anul 2011, după o lungă perioadă de exploatare de către RA APPS, care o utilizase în regim de vilă turistică, fără a face însă investiţii majore în restaurarea şi întreţinerea acesteia. În perioada înstrăinării Vilei din patrimoniul regal, mobilierul original a fost înlocuit cu unul specific anilor 70-80, în contradicţie cu identitatea arhitecturală a imobilului, iar interioarele s-au degradat în urma renovărilor neprofesioniste, a lipsei sistemelor de încălzire, a izolaţiilor deficitare şi a infiltraţiilor severe din acoperiş. În timp, vila a ajuns într-o situaţie de pre-colaps şi nu a mai putut fi deschisă publicului.

Din luna noiembrie, însă, graţie susţinătorilor APRP, am reuşit să demarăm procesul de renaştere al acestei spendide construcţii.

Cu autorizarea Ministerului Culturii, lucrările demarate în acest an vizează înlocuirea instalaţiilor sanitare termice şi electrice, refacerea terasei care acoperă spaţiul ce va fi destinat Galeriei Arhitecţilor Peleşului, precum şi lucrările de consolidare recent începute. Pentru anul 2023 sunt prevăzute lucrări de restaurare a faţadelor exterioare ale Vilei Şipot, precum şi restaurarea vitraliilor originale (care reprezintă un element de o valoare arhitecturală aparte, asociat direct identităţii regalităţii române).

După modelul marilor monumente istorice ale lumii, Vila Şipot va putea fi valorificată ulterior prin deschiderea sa ca obiectiv turistic, spaţiu multifuncţional pentru evenimente, spaţiu inspiraţional de lucru pentru tineri arhitecţi sau cu alte profesii creative s.a.

„Încă din anul 2019 am lansat un amplu program de revigorare a Domeniului Regal Peleş, cuprinzând edificii simbolice, patrimoniul natural dar şi comunitatea din Sinaia, program care are, deja, reverberaţii la nivel naţional. Acest vast program de restaurare a monumentelor regalităţii ne oferă şansa ca,  împreună parteneri inspiraţi de aceleaşi valori şi de pasiunea pentru arhitectură, cultură şi istorie, să scriem următorul capitol al dezvoltării României,” declară Ion Tucă, director executiv al Asociaţiei pentru Patrimoniul Regal Peleş.

Toate lucrările sunt executate de specialişti autorizaţi de Ministerul Culturii pentru monumente istorice. Din echipa de specialişti coordonatori ai proiectui fac parte Ing. Mihai Biriş - proiectant Rezistenţă, Arh. Smaranda Baciu - Proiectant General, Arh. Matei Badea – Proiectant, Ing. Marilena Mălai - Diriginte şantier, ing. constructor Cătălin Bianga, dar şi specialişti din cadrul UAU „Ion Mincu”, USAMV Bucureşti şi UTCB.

Restaurarea Vilei Şipot se realizează exclusiv prin finanţări obţinute în urma unei campanii naţionale de fundraising, derulată de Asociaţia pentru Patrimoniul Regal Peleş. Numeroase companii dar şi donatori individuali s-au alăturat deja demersurilor de restaurare a Vilei Şipot, sponsorul principal fiind CEC Bank.

Valoarea totală a investiţiilor necesare pentru readucerea monumentului la starea de strălucire iniţială, aşa cum a fost proiectat de arhitecţii vremii, se ridică la peste o jumătate de million de euro, iar termenul de finalizare este prevăzut pentru finalul anului 2023.

Asociaţia pentru Patrimoniul Regal Peleş este singura entitate non-guvernamentală şi non-profit creată cu misiunea de a salva şi valorifica potenţialul domeniului Peleş, ca element - cheie al culturii, turismului şi identităţii României în lume. Revalorizând acest patrimoniu, APRP promovează, pe plan intern şi internaţional, cultura şi valorile istorice ale României.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.