Muzicianul rus, Valeri Gherghiev, şef de orchestră, şi pianistul Denis Matsuev, ambii proeminenţi suporteri ai preşedintelui Vladimir Putin, nu vor mai concerta la New York, la faimoasa Carnegie Hall în acest weekend, scrie The New York Times.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ei urmau să apară aici în trei concerte, în acest weekend, cu Orchestra Filarmonicii din Viena. 

Carnegie Hall nu a oferit un motiv pentru plecarea artiştilor, care a fost anunţată joi după-amiază. 

Dirijorul Yannick Nézet-Séguin îl va înlocui pe Gherghiev. Matsuev va fi înlocuit şi el. 

Un purtător de cuvânt de la Carnegie Hall a declarat pentru NPR că schimbările sunt cauzate de „recentele evenimente care au loc în lume”. 

Activişti care sprijină Ucraina au protestat faţă de apariţiile artiştilor la New York. 

Gherghiev nu este doar un muzician rus: de-a lungul anilor, a fost un aliat apropiat al lui Putin. În 2014, el şi altă celebritate din muzica clasică, soprana Anna Netrebko, au vorbit în numele lui Putin faţă de acţiunile sale în Doneţk (una dintre regiunile pe care Putin le-a recunoscut luni ca independente). 

Pianistul Denis Matsuev, care urma să cânte vineri cu Orchestra Filarmonicii din Viena, este de asemenea o voce pro-Putin şi a susţinut public anexarea Crimeei în 2014. În 2020, liderul de la Kremlin l-a propus să facă parte dintr-un grup de lucru care să lucreze la modificările propuse la constituţia Federaţiei Ruse. 

Acţiunea Carnegie Hall vine după ce directorul teatrului milanez, Dominique Meyer, împreună cu primarul oraşului, Giuseppe Sala, i-au trimis lui Gherghiev un mesaj prin care i-au solicitat să facă o declaraţie pledând pentru o „soluţie paşnică” în conflictul ruso-ucrainean, conform AFP. 

Director general al prestigiosului Teatru Mariinsky din Sankt-Petersburg, Valeri Gherghiev, 68 de ani, este unul dintre cei mai solicitaţi şefi de orchestră din lume. Apropierea sa de Putin, pe care îl cunoaşte din 1992, declaraţiile sale despre anexarea Crimeei sau grupul Pussy Riot, concertele în Osetia de Sud bombardată şi la Palmira alături de armata siriană, l-au plasat în controverse de-a lungul ultimului deceniu.

Întrebat de AFP la Paris în 2018, Valeri Gherghiev a indicat că nu vrea să vorbească despre politică, dar s-a bucurat de realegerea pentru un nou mandat a lui Vladimir Putin, pe care a spus că îl întâlneşte „de cinci sau şase ori pe an”. „El a câştigat alegerile, lucru pe care lumea occidentală nu-l poate înţelege”, a declarat atunci dirijorul. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.