Valentin Şerban a câştigat marele premiu al secţiunii vioară la Concursul Internaţional „George Enescu”, după o finală în care a interpretat Concertul în re minor pentru vioară şi orchestră op. 47 de Sibelius, miercuri, la Ateneul Român.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Pe locul al doilea s-a clasat Jaewon Wee din Coreea de Sud, iar locul al treilea i-a revenit lui Tassilo Probst din Germania.

Violoniştii au fost acompaniaţi de Orchestra Filarmonicii „George Enescu”, sub bagheta cunoscutului dirijor Wilson Hermanto.

Valentin Şerban, în vârstă de 31 de ani, a obţinut diploma de licenţă la Universitatea Transilvania din Braşov şi a urmat cursuri de master la Universitatea de Muzică şi Artele Spectacolului din Graz, sub îndrumarea Silviei Marcovici. A concertat în România, Franţa, Germania, Austria şi Italia. Este membru al Orchestrei Les Dissonances din Paris din 2018 şi concertmaestru invitat al Orchestrei Române de Tineret.

Câştigătoarea locului al doilea, Jaewon Wee, în vârstă de 21 de ani, a interpretat în finală Concertul în re major pentru vioară şi orchestră op. 77 de Brahms. Jaewon Wee urmează programul de master la Juilliard School, sub îndrumarea lui Ronald Copes. A absolvit cursurile de licenţă la Universitatea Naţională de Arte din Coreea, unde a studiat cu Nam Yun Kim, Koichiro Harada şi Takashi Shimizu. A concertat în cadrul Festivalului de la Aspen şi al Festivalul Internaţional din Busan. A fost laureată la Concursul Internaţional Menuhin şi la Concursul Internaţional pentru Tineri Muzicieni Ceaikovski.

Tassilo Probst, în vârstă de 19 ani, a intepretat în finală Concertul în re major pentru vioară şi orchestră op. 35 de Ceaikovski. El a studiat cu profesorii Sonja Korkeala, Ingolf Turban şi David Frühwirth. Cântă pe o vioară Giovanni Grancino din 1690, pusă la dispoziţie de Deutsche Stiftung Musikleben. A obţinut premiul al II-lea la Concursul Internaţional pentru Tineri Violonişti Louis Spohr de la Weimar în 2019.

Premiul I al Concursului Internaţional „George Enescu” 2021 este în valoare de 15.000 de euro. Câştigătorul primului loc are posibilitatea de a interpreta pe scena Festivalului „Enescu”, alături de unele dintre cele mai importante orchestre ale lumii, şi beneficiază, de asemenea, de premii speciale şi oportunităţi de promovare internaţională. Premiul al doilea are o valoare de 10.000 de euro, iar premiul al treilea, de 5.000 de euro.

Trofeul ediţiei din 2020/2021, oferit celor trei tineri muzicieni, este realizat de artista Iulia Năstase din sticlă prelucrată şi gravată manual, special pentru Concursul „Enescu” şi inspirat de tema ediţiei, „Frumuseţe în Viaţă”.

La festivitatea de premiere au fost acordate şi câteva premii speciale. Astfel, organizatorii iPalpiti Festival of International Laureats 2021 au oferit şansa de a participa la acest eveniment de amploare finaliştilor Tassilo Probst şi Jaewon Wee. Participarea va implica susţinerea unor recitaluri în săli de concerte renumite, cum ar fi Disney Concert Hall, costurile necesare deplasării muzicienilor fiind acoperite integral de organizatori. Desfăşurat în Los Angeles, iPalpiti Festival of International Laureats 2021 are ca scop susţinerea tinerilor muzicieni cu vârste sub 30 de ani cu un talent deosebit. Aceste premii au fost puse la dispoziţie de dirijorul şi violonistul Eduard Schmieder, membru al juriului ediţiei de anul acesta a Concursului Internaţional „George Enescu”.

De asemenea, a fost acordat şi un premiu oferit de Academia Kronberg celui mai tânăr finalist de la secţiunea Vioară, Tassilo Probst, în vârstă de 19 ani.

Câştigătorii premiilor I de la cele trei secţiuni ale Concursului sunt invitaţi speciali într-un concert în prestigioasa sala de concerte Musikverein din Viena pe 15 octombrie 2021, alături de Slovak Radio Symphony Orchestra, sub magheta maestrului Yalchin Adigezalov. Premiul este oferit de IMK, prin Igor Petrushevski, membru al juriului.

Juriul a mai oferit un premiu special, în valoare de 4.000 de euro, pentru cel mai bun acompaniator al sonatelor pentru pian şi vioară de George Enescu, pianistului Alberto Ferro. Acesta l-a acompaniat în semifinală pe Giuseppe Cardaropoli (Italia). Premiul este o recunoaştere a calităţii interpretării pianistului, în condiţiile în care lucrările prezentate sunt recunoscute ca fiind foarte dificile.

Preşedintele juriului secţiunii vioară, Dmitry Sitkovetsky, a anunţat rezultatele pe scena Ateneului Român. Din juriu au făcut parte Remus Azoiţei, Koichiro Harada, Silvia Marcovici, Mihaela Martin, Igor Petrushevski, Eduard Schmieder şi Krzysztof Wegrzyn. Jurizarea a fost făcută într-un sistem hibrid: 6 membri ai juriului sunt prezenţi la Bucureşti, urmărind recitalurile semifinaliştilor în direct, la Ateneul Român, iar 2 au vizionat prestaţiile tinerilor muzicieni prin transmisiune online. 

Concursul Internaţional „George Enescu” 2020 a derulat prima fază în cursul anului trecut, online. Ultimele două etape – semifinalele şi finalele – sunt organizate live, la Bucureşti, la Ateneul Român, între 12 şi 23 mai 2021, cu public.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.