Misiunea Unity 22 a companiei Virgin Galactic spre orbita terestră s-a încheiat cu succes, călătoria echipajului din care a făcut parte antreprenorul britanic Richard Branson având o durată de aproximativ o oră.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Este o zi frumoasă pentru a merge în spaţiu”, a transmis compania pe Twitter. Fondatorul ei, Richard Branson, şi restul echipajului au ajuns la Spaceport America (New Mexico) cu o oră înainte de momentul la care era programată lansarea.

Înainte de asta, el a publicat pe Twitter o fotografie în care apare alături de un alt împătimit al tehnologiei şi spaţiului, Elon Musk.

„Avem o zi importantă în faţa noastră. E minunat să începi dimineaţa cu un prieten. Ne simţim bine, încântaţi, pregătiţi”, a scris britanicul. 

Pregătirile pentru lansare au fost amânate puţin mai mult de 90 de minute, din cauza condiţiilor meteorologice înregistrate peste noapte la Spaceport America (New Mexico).

Realizatorul de televiziune Stephen Colbert este gazda transmisiunii în direct a zborului, iar lui i s-au alăturat trei experţi, între care fostul astronaut Chris Hadfield.

Branson a călătorit până la o altitudine de aproximativ 85 de kilometri, unde cerul devine negru şi orizontul Pământului se curbează. Altitudinea urmează să fie confirmată oficial.

Antreprenorul, care va împlini pe 18 iulie vârsta de 71 de ani, a spus că vrea să evalueze experienţa înainte de a permite acest lucru, anul viitor, pentru clienţii plătitori.

Richard Branson şi-a anunţat intenţia de a construi un avion spaţial în 2004, cu obiectivul ca acesta să furnizeze servicii comerciale începând cu 2007. Însă dificultăţile tehnice, inclusiv un accindent fatal în timpul zborului de dezvoltare din 2014, au făcut ca acest proict să fie unul dintre cele mai provocatoare din cariera lui.

Branson şi restul echipajului Unity 22 au pornit duminică în vehiculul VSS Unity SpaceShipTwo al Virgin Galactic, transportat de portavionul VMS Eve. De la o altitudine de 13.000 de metri, VSS Unity şi-a continuat zborul pe cont propriu în spaţiul suborbital.

Eve şi Unity au revenit împreună pentru aterizarea la Spaceport America.

De la bordul avionului spaţial, Branson a transmis felicitări tuturor celor care au lucrat la acest proiect.

„Faza de imponderabilitate” - când nava ajunge în partea cea mai de sus a traiectoriei suborbitale - a durat aproximativ 4 minute.

Alături de Branson s-au aflat trei specialişti ai Virgin Galactic: instructorul şef astronaut Beth Moses, inginerul Colin Bennett şi vicepreşedintele Sirisha Bandla. Piloţii Virgin Galactic Dave Mackay şi Michael Masucci vor conduce aeronava VSS Unity. C.J. Sturckow şi Kelly Latimer vor pilota VMS Eve.

Richard Branson şi-a îndeplinit obiectivul cu nouă zile înaintea lui Jeff Bezos care, prin compania sa, Blue Origin, urmăreşte aceeaşi reuşită cu vehiculul suborbital New Shepard.

Zborul miliardarului Bezos, în vârstă de 57 de ani, fondator al Amazon, este programat pe 20 iulie, când se împlinesc 52 de ani de la prima aselenizare a unui echipaj uman - Apollo 11.

Bezos are în plan să ajungă la o altitudine mai mare decât avionul Virgin Galactic, la 106 kilometri. În mod convenţional, spaţiul cosmic începe de la altitudinea de 100 de kilometri faţă de nivelul mării. Din echipa care îl va însoţi pe Bezos face parte Wally Funk, care va deveni prima persoană octogenară ce întreprinde un astfel de zbor.

Săptămâna aceasta, Branson a declarat că este nerăbdător să ajungă în spaţiu şi că nu există o rivalitate în acest sens cu Jeff Bezos. 

Bezos nu a comentat cu privire la zborul britanicului.

Richard Branson a fondat Virgin Galactic în 2004, pentru a se concentra pe turismul spaţial.

O analiză a celui de-al treilea zbor în spaţiu al companiei sale, efectuat în luna mai - până la 88,5 kilometri altitudine - a arătat că totul a mers bine şi a deschis calea pentru a obţine permisiunea Federal Aviation Administration (FAA) necesară.

Mai mult de 700 de oameni au rezervat deja un loc pentru o astfel de călătorie cu Virgin Galactic. Iniţial, un bilet a costat 250.000 de dolari, dar este aşteptat ca preţul să crească odată ce compania va accepta din nou rezervări.

În ceea ce a fost denumită „cursa miliardarilor către spaţiu” se află şi Elon Musk (SpaceX, Tesla), care urmează să întreprindă o astfel de călătorie în toamnă.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.