Muzeul Naţional al Ungariei a declarat miercuri că nu poate aplica o interdicţie impusă minorilor la o expoziţie a World Press Photo în temeiul unei legi din 2021 împotriva "promovării" homosexualităţii, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Expoziţia, care prezintă fotografiile premiate în 2023 pentru "cel mai bun jurnalism vizual" din lume, cu sediul la Budapesta, a început în septembrie şi va fi deschisă până la 5 noiembrie la Muzeul Naţional.

Partidul de extremă dreapta Patria Noastră a denunţat expoziţia pentru fotografiile care prezintă violenţe împotriva persoanelor LGBTQ şi altele despre o comunitate LGBTQ din Filipine, iar Ministerul Culturii din Ungaria a ordonat, sâmbătă, Muzeului Naţional să aplice legea împotriva "promovării" homosexualităţii la adresa minorilor.

Dar muzeul a declarat miercuri pentru AFP că "nu poate aplica legal" ordinul guvernului, afirmând că nu poate controla documentele de identitate şi că se bazează pe "cooperarea" vizitatorilor pentru a aplica legea.

"Faptul că minorii sub 18 ani nu au voie să cumpere bilete este menţionat pe site şi există, de asemenea, un semn care interzice accesul minorilor în expoziţie", a mai spus muzeul.

Cu toate acestea, miercuri, zi de sărbătoare în Ungaria, un jurnalist AFP a observat câteva familii cu copii printre zecile de persoane care stăteau la coadă la expoziţie.

"Ne-au lăsat să intrăm fără nicio problemă", a declarat Premek Beran, un vizitator ceh care a cumpărat bilete de la un automat, inclusiv pentru cei patru copii ai săi cu vârste cuprinse între 10 şi 15 ani.

Directoarea World Press Photo, Joumana El Zein Khoury, s-a declarat "surprinsă" de decizia Ungariei de a interzice accesul minorilor la expoziţie. "Nu există nimic explicit sau ofensator în aceste imagini", a subliniat ea.

Guvernul premierului naţionalist al Ungariei, Viktor Orban, a impus în 2021 această lege care pedepseşte "promovarea" homosexualităţii în rândul minorilor, stârnind controverse în ţară, dar şi critici din partea Uniunii Europene.

O lege similară a fost adoptată în 2013 în Rusia lui Vladimir Putin, care pedepseşte "propaganda" "relaţiilor sexuale netradiţionale" în rândul minorilor, şi va fi extinsă la toate categoriile de public în 2022.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.