Veneţia şi Budapesta ar putea fi incluse de UNESCO în lista Patrimoniului mondial în pericol, în timp ce portul de mărfuri Liverpool ar putea să-şi piardă locul în Patrimoniul mondial din cauza dezvoltării foarte rapide, potrivit instituţiei.
Aceste recomandări ale organismelor consultative ale UNESCO sunt publicate înainte de reuniunea Comitetului Patrimoniului mondial care va lua o decizie în această privinţă, la Fuzhou, în China, între 16 şi 31 iulie, anunţă Le Figaro.
La Veneţia, impactul activităţilor turistice în masă face parte în special din criteriile care determină UNESCO să ceară plasarea Cetăţii Dogilor în lista patrimoniului aflat în pericol.
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
La Budapesta, malurile Dunării şi cartierul unde se află castelul Buda sunt vizate. Cauza: demolările "inoportune" şi reconstrucţiile la scară mare, în scpecial de clădiri foarte înalte care ar denatura aceste locuri istorice.
Marea Barieră de Corali este ameninţată cu aceeaşi soartă din cauza degradării provocate de schimbările climatice.
În ceea ce priveşte portul de mărfuri Liverpool, decizia UNESCO ar putea fi mai drastică pentru că este vorba despre a-l retrage complet din lista patrimoniului mondial. Marele proiect de dezvoltare a docurilor oraşului formaţiei The Beatles, numit "Liverpool Waters" ar avea un impact profund negativ în special asupra clădirilor istorice, conform UNESCO.
În ciuda avertismentelor repetate ale UNESCO, dezvoltarea acestui proiect nu a fost stopată. Primarul oraşului Liverpool, Steve Rotheram, a spus că regretă această propunere a UNESCO. "Este profund dezamăgitor. Suntem mândri de istoria noastră dar patrimoniul nostru este o parte vitală a revitalizării" oraşului, a declarat el într-un comunicat pe reţelele de socializare. "Solicit UNESCO să accepte invitaţia noastră de a vizita oraşul nostru în loc să ia decizia la o masă de cealaltă parte a planetei", a adăugat el.
Un alt sit ameninţat cu aceeaşi sancţiune este rezerva naturală Selous din Tanzania din cauza braconajului masiv.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...