Volumul ”Bătălia lor. Femeile din România în Primul Război Mondial”, scris de istoricul Alin Ciupală, apărut recent la Editura Polirom, va fi lansat la Librăria Humanitas Kretzulescu, marţi, la ora 18.00.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Evenimentul de lansare va fi moderat de Valentin Protopopescu, iar alături de autor vor participa Laura Grünberg şi Zoltán Rostás, informează editura Polirom.

Cartea lui Alin Ciupală prezintă implicarea României în desfăşurarea conflictului din perspectiva rolului pe care l-au jucat femeile în susţinerea efortului de război al ţării.

Sunt trecute în revistă acţiunile desfăşurate de numeroase personalităţi feminine ale vremii, precum Olga Sturdza, Sabina Cantacuzino, Nadeja Ştirbei şi Martha Bibescu – fondatoare şi conducătoare ale unor societăţi implicate în organizarea spitalelor de campanie şi a trenurilor sanitare, înfiinţarea de grădiniţe de copii, orfelinate, cantine sau în găsirea unor soluţii pentru uşurarea vieţii prizonierilor români din lagărele din străinătate şi răniţilor din spitale.

Volumul o prezintă şi pe regina Maria, care încă din perioada neutralităţii României a iniţiat pregătirea unei baze de sprijinire a efortului de război din punct de vedere medical şi logistic, fiind unul dintre cei mai activi susţinători (prin acţiuni publice sau în cadrul familiei regale) ai intrării ţării în război alături de puterile Antantei.

Autorul prezintă şi aspecte legate de viaţa socială a femeilor din perioada respectivă, arătând cum activitatea desfăşurată de ele în timpul Primului Război Mondial a determinat modificarea statutului lor în societatea epocii.

Alin Ciupală este profesor universitar la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti şi secretar ştiinţific al Institutului de Istoria Artei ”G. Oprescu” al Academiei Române. Istoricul a mai semnat volumele ”Femeia în societatea românească a secolului al XIX-lea. Între public şi privat” (2003) şi ”Studii moderne” (2009) şi a coordonat cărţile ”Ipostaze ale modernităţii în Vechiul Regat”, vol. I-VI (1998, 2005-2008, 2010; împreună cu Ion Bulei), ”Despre femei şi istoria lor în România” (2004), ”Orizonturi şi direcţii în cunoaşterea istorică” (2009; împreună cu Laurenţiu Constantiniu), ”Medicine, Hygiene and Society from the Eighteenth to the Twentieth Centuries” (2011; împreună cu Constantin Bărbulescu).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.