O secţiune a scării elicoidale din Turnul Eiffel compusă din 14 trepte a fost adjudecată, marţi, pentru 274.475 de euro (taxe incluse) şi a ajuns într-o colecţie privată europeană, a anunţat casa de vânzări Artcurial, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Înaltă de aproape 3 metri, secţiunea provine din scara elicoidală originală a "Doamnei de fier", datată 1889, care lega al doilea de al treilea etaj al monumentului. 

Provenită dintr-o colecţie privată canadiană, acest tronson a fost estimat între 30.000 şi 40.000 de euro. În final, a fost vândut cu aproape de 10 ori estimarea iniţială. 

În 1983, instalarea unui ascensor între cele două etaje ale turnului a determinat demontarea şi decuparea unei scări în 24 de secţiuni. 

Una dintre ele este de atunci păstrată la primul etaj al monumentului, în timp ce alte trei au fost oefrite muzeelor franceze: Muzeul Orsay, Muzeul Villette (Paris) şi Istoria fierului (Nancy, în estul Franţei).

În 1983, cele 20 de elemente rămase au fost vândute colecţionarilor din întreaga lume. Doar două tronsoane rămase în Franţa au fost achiziţionate de cântăreţul Guy Béart care le-a revândut în 2015. 

Aceste bucăţi diferite sunt astăzi vizibile pe site-uri celebre în lume: Fundaţia Yoishii din Yamanashi în Japonia sau în apropiere de Statuia Libertăţii din New York. 

Altele se află în colecţii private străine, în special în Elveţia, Italia sau Canada.                

Este a patra oară când Artcurial scoate la licitaţie o bucată din Turnul Eiffel.

Un prim tronson de 3,5 metri a fost adjudecat la 220.000 de euro în 2013, un al doilea a fost vândut pentru 523.800 de euro în 2016 şi un al treilea a fost vândut la 176.150 de euro în 2018.                

Înalt de 324 de metri şi devenit unul dintre simbolurile Parisului, alături de Catedrala Notre-Dame şi Bazilia Sacre Coeur din Montmartre, "Doamna de fier" a fost construită de Gustave Eiffel (1832-1923) pentru Expoziţia Universală din 1889. 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.