O pariziancă a descoperit, după expertiză, că un tablou care se afla de mai mulţi ani în biroul ei era un autentic Delacroix. După 19 iunie, uleiul pe pânză a fost expus în galeria Mendes din Paris, potrivit Le Figaro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit France 3, pânza tocmai a fost vândută unui mare muzeu american. I s-a pierdut urma din 1963. "Studiu pentru femei din Alger", un tablou al pictorului Eugène Delacroix, se afla într-un aprtament parizian. "A fost un tablou pe care l-am înrămat şi pe care îl aveam în birou. Îl iubesc mult (...) este un tablou care m-a provocat întotdeauna", a povestit proprietara la France 3. 

Vizitând retrospectiva Delacroix de la Luvru în 2018, proprietara a fost surprinsă de asemănarea unei pânze a maestrului cu cea din apartamentul ei. A decis să-i facă expertiza la proprietarul galeriei Philippe Mendes. El a recunoscut imediat stilul pictorului celebrei opere "La Liberté guidant le peuple". 

După un an şi jumătate de cercetări istorice şi studiu minuţios a operei de către cinci specialişti, între care Virginie Cauchi-Fatiga, i-a fost confirmată intuiţia. Pânza orientalistă, de 46 pe 38 cm, este un studiu care a pregătit celebra lucrare "Femei din Alger" expuse la Luvru. 

Pictat în nuanţe şi tuşe luminoase, tabloul înfăţişează o femeie şezând într-o postură lascivă lângă o sclavă de culoare care o priveşte, întorcându-i spatele, în lumina unui sfârşit de după-amiază. 

Fascinat de Orient, Delacroix (1798-1863) a mers în Alger în iunie 1832, după un sejur în Maroc. Pictat către 1833-1834, acest tablou a figurat în colecţia contelui de Mornay, un diplomat pe care artistul l-a însoţit în Africa de Nord. În ianuarie 1850, contele şi-a vândut la licitaţie o parte din colecţie dintre care şapte tablouri de Delacroix. Trei dintre ele sunt expuse în prezent în muzee franceze, la Luvru, la Muzeul Fabre din Montpellier şi la Beaux-Arts din Rouen.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.