Un tablou monumental al pictorului francez de origine rusă Nicolas de Staël a fost adjudecat joi seară la preţul de 20 de milioane de euro (taxe incluse) de un cumpărător privat, în cadrul licitaţiei organizată la Paris de casa Christie's, un record pentru artist.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Parc des Princes", datând din 1952, a fost estimat între 18 şi 25 de milioane de euro şi a fost scos pe piaţă pentur prima dată. 

Vechiul record pentru Nicolas de Staël, născut Nikolaï Vladimirovitch Staël von Holstein la Sankt-Petersburg, a fost stabilit de pânza "Nu debout", adjudecat de Christie's New York în 2018 pentru 11 milioane de euro. 

Împrumutat de Muzeul Picasso din Antibes, "Parc des Princes", pânză de 2,5 metri pe 3 metri, a fost deţinută de descendenţii pictorului de la decesul său în 1955 la 41 de ani. Opera nu a fost expusă decât de câteva ori: la New York în 1953, apoi la Paris la Muzeul Naţional de Artă Modernă în 1956, înainte la Fondation Maeght din Saint-Paul-de-Vence în 1972, la Grand Palais din Paris trei ani mai târziu, apoi la Londra şi Madrid în 1991. Pânza a fost din nou prezentată la Paris în 2003, la Centrul Pompidou. 

În cursul vânzării de joi dedicată avangardei şi marilor maeştri ai secolului al XX-lea, opere de René Magritte, Max Ernst, Pablo Picasso, Yves Klein, Serge Poliakoff, Paul Klee, Alberto Giacometti, Jean Dubuffet sau Joan Miro au fost de asemenea propuse colecţionarilor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.