Un tablou de Claude Monet, care i-a aparţinut unui colecţionar japonez dar care dispăruse de decenii, a fost regăsit la Muzeul Luvru din Paris şi se va întoarce în Japonia, a anunţat marţi Muzeul Naţional de Artă Occidentală de la Tokyo, citat de AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Pânza, un studiu datat 1916 pentru celebra serie a nuferilor a maestrului francez impresionist, a fost descoperită la Muzeul Luvru în 2016, fără ca acest lucru să fie făcut public în acea vreme, a explicat un purtător de cuvânt al muzeului pentru AFP. 

"Ea a fost recent restituită" Muzeului Naţional de Artă Occidentală, a adăugat el, fără a preciza circumstanţele descoperirii tabloului în Luvru. 

Lung de 4,2 metri şi înalt de 2 metri, tabloul care reprezintă nuferi plutind pe apă, este foarte deteriorat, jumătatea superioară fiind total distrusă. "O restaurare extrem de precisă este necesară", a precizat muzeul într-un comunicat. 

Pânza a aparţinut unui om de afaceri japonez şi amator de artă Kojiro Matsukata, care a strâns o colecţie de opere occidentale între 1916 şi 1927 graţie unei averi realizate din construirea de vapoare. 

Potrivit muzeului, el ar fi cumpărat taboul în 1921 direct de la Claude Monet din atelierul său. 

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, colecţia sa a fost mutată la Paris pentru siguranţă, apoi rechiziţionată la sfârşitul Războiului de guvernul francez, care l-a considerat un bun al duşmanului. 

În 1959, guvernul francez a înapoiat piese esenţiale din cele 400 ale colecţiei Matsukata din Japonia. 

"Existenţa acestei pânze a fost uitată, dat fiind pagubele importante cauzate de condiţiile proaste de depozitare în timpul Războiului", a estimat muzeul din Tokyo, care speră să poată expune tablou publicului în 2019. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.