Un tablou al pictorului neoclasic Charles Meynier (1768-1832) a fost adjudecat marţi la preţul de 2,2 milioane de euro de un cumpărător britanic în timpul unei licitaţii la Nantes, informează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Este un record mondial pentru acest artist", a declarat pentru AFP comisarul Bertrand Couton.

Tablou-cheie al carierei lui Charles Meynier, acestă operă numită "Le départ de Télémaque", îl reprezintă pe fiul lui Ulise obligat de Mentor să părăsească Insula Calipso. Lucrarea a dispărut timp de două secole. 

Ea "a fost expusă la Salonul de la Paris în 1800 şi 1810. Apoi, i-am pierdut urma. S-a aflat în colecţia unei familii din Val de Loire", care l-a scos la vânzare, a precizat Couton. 

Estimat între 150.000 şi 250.000 de euro, opera a suscitat o luptă la licitaţie de zece minute între şapte cumpărători (britanici, ciprioţi, francezi şi germani) înainte de a fi adjudecată la 1,8 milioane de euro, 2,2 milioane de euro cu taxe. 

Un cumpărător britanic a licitat prin telefon şi în final l-a cumpărat. 

"Este un tablou foarte important. Nu am crezut că se va ajunge la un astfel de nivel", a povestit Couton. 

Până în prezent, cea mai bună licitaţie pentru acest artist a fost realizată în 1997 la Christie's New York, pentru un tablou intitulat "La Sagesse défendant la Jeunesse contre l'Amour", adjudecat la 536.000 de dolari cu taxe incluse, potrivit casei de licitaţie Ivoire. 

Prima expoziţie monografică consacrată lui Charles Meynier a fost organizată în 2008, succesiv la Biblioteca -Muzeu Marmottan la Boulogne-Billancourt şi la Muzeul Magnin din Dijon.

Artist celebru încă din timpul vieţii, Meynier a pictat tablouri cu militarii lui Napoleon. Laureat al Prix de Rome în 1789, el a realizat trei plafoane la Luvru. 

Tabloul "Le départ de Télémaque" era cunoscut pentru că o gravură reprezentându-l a fost expusă în 2008. Opera, de 154 pe 203 cm, "a primit elogii din partea criticilor şi a publicului în timpul prezentării de la Solonul de la Paris", potrivit casei de vânzări Ivoire. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.