Un tablou necunoscut până în prezent, care înfăţişează o fetiţă muribundă, a fost atribuit de Universitatea din Lleida pictorului Joaquín Sorolla, informează El Pais.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Experţii de la Universitatea din Lleida au autentificat uleiul pe pânză, aflat într-o colecţie privată, ca fiind pictat de artistul valencian. Datat 1883, tabloul reprezintă o fetiţă care se zbate între viaţă şi moarte pe un aşternut alb.

„O temă-cheie în istoria artei pe care doar marii artişti au ştiut să o reprezinte într-o manieră convingătoare, reală”, a spus Ximo Company, de la catedra de Istoria Artei şi responsabil al Centre d’Art d’Época Moderna (CAEM) din cadrul instituţiei, unde proprietarii tabloul au venit pentru expertiză.

Este o operă în care, „cu sensibilitate şi realism sublime, tânărul Sorolla, la numai 20 de ani, se confruntă cu dificila reprezentare a unei copile inocente şi pure”, a continuat expertul. 

Analiza tabloului a durat mai multe luni. Au fost examinate semnătura şi toate detaliile, iar Company şi Anna Pedret au ajuns la concluzia că este vorba despre o operă inedită a lui Joaquín Sorolla (Valencia, 1863 - Cercedilla, Madrid, 1923).

„Conştienţi cu toţii de la CAEM ce reprezintă atribuirea unei opere în 2019 lui Joaquín Sorolla, maestrul indiscutabil al Luminismului spaniol, ne-am consultat cu cea mai mare expertă în pictura lui Sorolla - Blanca Pons-Sorolla, strănepoata artistului, care, după mai multe schimburi şi după ce a văzut lucrarea, nu a ezitat să confirme atribuirea făcută de noi”, a mai explicat Company.

Peste 2.200 de picturi ale lui Sorolla sunt recunoscute şi catalogate, iar Pons-Sorolla a semnalat că există peste 2.000 false. 

În ultimul deceniu, CAEM din Lleida a studiat zeci de opere false.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.