Epava unui submarin britanic, care a dispărut în timpul celui de-al Doilea Război Mondial având 44 de oameni la bord, a fost găsită în largul coastelor malteze, potrivit CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

HMS Urge, care făcea parte din Flotila a 10-a, a părăsit insula mediteraneană Malta în 27 aprilie 1942, dar nu a ajuns niciodată la destinaţie, în portul egiptean Alexandria. 

Până la descoperirea sa în această vară, nu se ştia când şi locul unde a dispărut.  

Potrivit cercetătorilor care au localizat-o, nava a fost scufundată de o mină din largul coastelor. Acum, se află pe fundul mării, la aproximativ  120 de metri adâncime. 

Căutările submarinului au început în 2017, când Francis Dickinson, nepotul comndantului de pe Urge, a contactat Universitatea din Malta (UM) pentru a se interesa de cartografierea fundului mării. 

Timmy Gambin, profesor la Departamentul de arheologie al Universităţii, care a lucrat la proiect, a declarat pentru CNN că UM a cercetat sistematic timp de 20 de ani "fundul mării al insulelor malteze" pe o suprafaţă de 1.200 kilometri pătraţi pentru a face datări. 

"Submarinul Urge a fost găsit în urma acestei cercetări, dar zonele verificate au fost stabilite cu scopul de a localiza nava", a spus el. 

Deşi epava a fost descoperită în această vară de un vehicul subacvatic autonom, care a folosit sonar pentru a genera imagini cu fundul mării. Informaţia privind constatarea a întârziat până când Ministerul britanic al Apărării a putut confirma că este vorba despre HMS Urge. 

Urge a fost una dintre cele 13 submarine "U-class" pierdute în Mediterana în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, potrivit declaraţiei autorităţilor de la Marină. În timpul patrulelor sale, a avariat vasul de luptă italian Vittorio Veneto şi a scufundat crucierul italian Bande Nere. 

Dickinson, al cărui bunic, locotenentul comandant Edward Tomkinson, a condus submarinul, a afirmat la CNN: "A fost un privilegiu pentru proiectul nostru să vedem clar imaginile acestui submarin special pentru prima dată din 1942. Echipajul s-a luptat pentru libertate, dar mai presus de toate şi-a dorit pacea. Se lucrează acum la crearea unui monument în Malta, pentru 2020". 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.