Un bronz din Benin aflat în colecţia unui muzeu din Newcastle urmează să fie returnat Nigeriei, cea mai recentă dintr-o serie de repatrieri, gest care pune presiune pe British Museum să urmeze exemplul în legătură cu frizele din Partenon, potrivit The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Directorii de la Great North Museum: Hancock au anunţat că s-a stabilit recent că o doagă de alamă cu un finisaj de pasăre distinctiv în vârf a fost furată din Benin de armata britanică în 1897. Doaga de alamă ar fi fost un instrument muzical.

Obiectul a fost furat în timpul „expediţiei punitive” în care un palat şi o mare parte din oraşul antic au fost distruse.

Bronzurile, aproximativ 4.500 de plăci, statui şi alte obiecte realizate dintr-un aliaj de alamă, au fost ulterior scoase la licitaţie pentru a acoperi costurile expediţiei. Ele se află în colecţii de muzee din întreaga lume şi iniţiativele din partea instituţiilor de repatriere au crescut. 

Miercuri, Muzeul din Newcastle a anunţat că va face acest lucru, urmând exemplul unor instituţii precum Jesus College, Cambridge şi Universitatea din Aberdeen.

Obiectul, expus în prezent la muzeu, a fost achiziţionat în 1951, după ce Muzeul Wellcome Historical Medical a risipit obiecte din colecţia sa.

Regatul Benin, în ceea ce este acum sudul Nigeria şi care nu trebuie confundat cu ţara Benin, a fost unul dintre cele mai importante şi puternice state precoloniale din Africa de Vest.

Germania a anunţat că anul acesta va returna Nigeriei bronzurile provenite din Benin aflate în colecţiile sale publice. Muzeul Smithsonian din Washington s-a angajat şi el la repatriere.

În noiembrie 2021, Metropolitan Museum of Art (MET) din New York a înapoiat oficial Nigeriei trei opere de artă de secol XIV-XV, furate sub colonizarea britanică la sfârşitul secolului al XIX-lea şi a semnat un acord cu această ţară din Africa privind schimburi în materie de artă.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.