Un bronz din Benin aflat în colecţia unui muzeu din Newcastle urmează să fie returnat Nigeriei, cea mai recentă dintr-o serie de repatrieri, gest care pune presiune pe British Museum să urmeze exemplul în legătură cu frizele din Partenon, potrivit The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Directorii de la Great North Museum: Hancock au anunţat că s-a stabilit recent că o doagă de alamă cu un finisaj de pasăre distinctiv în vârf a fost furată din Benin de armata britanică în 1897. Doaga de alamă ar fi fost un instrument muzical.

Obiectul a fost furat în timpul „expediţiei punitive” în care un palat şi o mare parte din oraşul antic au fost distruse.

Evenimente

24 octombrie - Eveniment News.ro - IMM-urile, Oxigen pentru România
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Bronzurile, aproximativ 4.500 de plăci, statui şi alte obiecte realizate dintr-un aliaj de alamă, au fost ulterior scoase la licitaţie pentru a acoperi costurile expediţiei. Ele se află în colecţii de muzee din întreaga lume şi iniţiativele din partea instituţiilor de repatriere au crescut. 

Miercuri, Muzeul din Newcastle a anunţat că va face acest lucru, urmând exemplul unor instituţii precum Jesus College, Cambridge şi Universitatea din Aberdeen.

Obiectul, expus în prezent la muzeu, a fost achiziţionat în 1951, după ce Muzeul Wellcome Historical Medical a risipit obiecte din colecţia sa.

Regatul Benin, în ceea ce este acum sudul Nigeria şi care nu trebuie confundat cu ţara Benin, a fost unul dintre cele mai importante şi puternice state precoloniale din Africa de Vest.

Germania a anunţat că anul acesta va returna Nigeriei bronzurile provenite din Benin aflate în colecţiile sale publice. Muzeul Smithsonian din Washington s-a angajat şi el la repatriere.

În noiembrie 2021, Metropolitan Museum of Art (MET) din New York a înapoiat oficial Nigeriei trei opere de artă de secol XIV-XV, furate sub colonizarea britanică la sfârşitul secolului al XIX-lea şi a semnat un acord cu această ţară din Africa privind schimburi în materie de artă.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.