Oraşul Glasgow din Scoţia a anunţat, miercuri, că va restitui şapte antichităţi furată în jurul anului 1800 din locuri sacre din nordul Indiei, subliniind că este o premieră pentru un muzeu britanic.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Şase dintre obiecte au fost furate din nordul Indiei în anii 1800, iar un al şaptelea a fost achiziţionat ilegal după ce a fost furat de la proprietarii iniţiali. Aceste şapte antichităţi au fost jefuite din locuri sacre, cum ar fi templele şi donate colecţiilor muzeelor ​​oraşului scoţian.

Promisiunile de restituire ale autorităţilor din Glasgow fac parte dintr-un proces de evaluare a provenienţei obiectelor păstrate în muzeele occidentale, în urma mişcărilor împotriva rasismului.

Discuţii sunt în desfăşurare cu diplomaţii indieni şi, săptămâna trecută, o delegaţie nigeriană a fost primită pentru a discuta despre repatrierea a 19 bronzuri din Benin. În urmă cu câteva luni, două universităţi britanice au returnat în Nigeria două bronzuri din Benin, sculpturi jefuite în secolul al XIX-lea de coloniştii britanici.

În total, Glasgow urmează să returneze descendenţilor proprietarilor 51 de obiecte din India, Nigeria şi triburile râului Cheyenne şi Oglala Sioux din statul american Dakota de Sud.

Printre cele 25 de obiecte culturale care urmează să fie returnate tribului Lakota, unele sunt sacre. Altele au fost preluate de la locul masacrului de la Wounded Knee unde, în decembrie 1890, cel puţin 150 de nativi americani pe cale să-şi predea armele au fost ucişi de armata Statelor Unite.

"Îndreptând greşelile trecutului, credem că aceste retrocedări vor contribui la întărirea relaţiilor existente cu aceste comunităţi descendente”, a declarat Duncan Dornan, şeful muzeelor ​​şi colecţiilor Glasgow Life.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.