Un manuscris unic, dictat şi adnotat de Napoleon în timpul exilului pe insula Sfânta Elena, şi care relatează Bătălia de la Austerlitz (1805), este scos la vânzare, începând de miercuri, la Paris, potrivit AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Lung de 74 de pagini dens scrise, acest manuscris dictat fidelului său general Henri-Gatien Bertrand, este corectat de Napoleon, care a tăiat cuvinte sau a adăugat remarci cu un scris minuscul. În total, sunt 11 adnotări. El este însoţit de un plan de bătălie pe hârtie de calc desenată de general. 

În contextul bicentenarului morţii împăratului francez, pe 5 mai 1821, acest manuscris despre cea mai mare bătălie a sa, pe 2 decembrie 1805, în ciuda inferiorităţii numerice a Marii Armate, este expus în galeria "Arts et autographes", şi pus în vânzare de la un milion de euro.           

Chiar dacă există numeroase scrieri despre această bătălie, exemplară prin ingeniozitatea strategică încât este studiată în şcolile militare precum cea de la Saint-Cyr, acest text arată un Napoleon extrem de îngrijorat pentru posteritatea sa.  

"Bătălia celor trei împăraţi" a avut loc simbolic în ziua primei aniversări a lui Napoleon ca împărat. 

Alianţa lui Francisc I al Austriei şi a ţarului Alexandru I al Rusiei, care finanţa Anglia, s-a dizolvat după eşecul de la Austerlitz.

Manuscrisul a fost achiziţionat în anii 1970 de proprietarul galeriei, Jean-Emmanuel Raux, expert în autografe, care l-a găsit la o licitaţie a moştenitorilor lui Bertrand în castelul lor din Châteauroux. "Este cel mai fabulos document despre istoria Franţei pe care l-am putut găsi la privaţi", a declarat Raux pentru AFP.  

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.