O replică a Taj Mahal, simbol universal al dragostei eterne, a fost ridicată de un indian la Burhanpur, în centrul Indiei, ca mesaj de dragoste pentru soţie dar şi de pace pentru ţara sa.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Dorim să transmitem un mesaj de pace şi de armonie religioasă", a declarat pentru AFP omul de afaceri Anand Prakash Chouksey. "Există multă ură în jurul nostru". Dar "dragostea rezolvă toate problemele vieţii şi Taj Mahal este un simbol al acesteia", a continuat el, scrie Le Figaro.  

Taj Mahal, capodoperă a artei indo-islamice, principala atracţie turistică din ţară, a fost ridicat la Agra, în secolul al XVII-lea, la iniţiativa împăratului mogul Shah Jahan pentru a perpetua amintirea soţiei sale decedate Mumtaz. 

În schimb, soţia lui Anand Prakash Chouksey trăieşte şi a putut să aibă o părere despre palat, mai mic cu o treime faţă de monumentul indian situat la 800 de kilometri distanţă de acesta. 

"Soţia mea a cerut doar o sală de meditaţie. Este o femeie pioasă", a mărturisit el. "După spusele ei, domul aduce o atmosferă diferită şi multă energie pozitivă", a adăugat Chouksey. 

Reproducerea sa a avut nevoie de trei ani de lucrări, adică cu 16 ani mai puţin faţă de mausoleul care l-a inspirat. Potrivit soţiei, această fantezie sentimentală l-ar fi costat pe omul de afaceri mai mult de 15 milioane de rupii (180.000 de euro). 

"Am folosit marmură Makrana pentru a construi clădirea", adică "acelaşi material în care a fost proiectat Taj Mahal", a spus Anand Prakash Chouskey, care plănuieşte să ridice steagul indian în partea de sus a cupolei principale.

Oraşul vechi Burhanpur adăposteşte rămăşiţele palatului în care locuiau membrii familiei imperiale şi magnificul său hamam destinat lui Mumtaz pe care împăratul Mughal îl construise pentru ca ea să se poată relaxa acolo în stil.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.