Celebra artistă plastică, de origine rusă, Anastasia Savinova a realizat un colaj fotografic, în cadrul Street Delivery Craiova, ce va fi reprodus de organizatori pe un calcan de 20 de metri pătraţi în perioada 3 - 5 septembrie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ediţia din 2021 a evenimentului-manifest are ca temă „Leapşa”, concentrându-se astfel pe copilărie şi jocurile ei. Este al 4-lea an în care oraşul Craiova face parte din familia Street Delivery şi propune în 2021 un eveniment de tip-puzzle prin care să (re)apropie oamenii de oraşul lor şi să recupereze spaţiul public.

Noutatea ediţiei de anul acesta, în Craiova, este proiectul „Spune-mi povestea ta. Din dragoste pentru copilărie, patrimoniu şi arhitectură”. Acest proiect îşi propune să refacă legătura cu oraşul printr-un ghem de activităţi care spun şi invită la poveşti. Una dintre aceste poveşti este colajul fotografic „Genius Loci Craiova”, realizat de celebra artistă plastică, de origine rusă, Anastasia Savinova.

Organizatorii vor reproduce colajul pe un calcan din Craiova, de peste 20 de metri pătraţi, sub forma unui paste-up, fiind singura reproducere de acest tip a artistei, în spaţiul public din Europa şi cel mai mare paste-up din România.

Celebră pentru felul unic în care a surprins identitatea multor oraşe europene în colajele ei, Anastasia s-a aflat pentru prima oară în România în luna iunie, unde a explorat în cele mai mici detalii oraşul Craiova pentru a-l include în „harta artistică” la care lucrează deja de 12 ani.

Povestind despre experienţa ei în Craiova, artista a declarat la plecarea din ţară: „Oraşul este eclectic şi este el însuşi deja un colaj. Are zone care pot părea decrepite, însă şi atât de multe colţuri încântătoare şi pline de graţie în centrul vechi, numeroase zone moderne, cu un aspect business, pieţe colorate şi radiante, dar şi arii pătrăţoase care păstrează amprenta aerului comunist. Are numeroase texturi şi culori, dar în acelaşi timp şi mult gri. Se simte aventuros, uşor neglijent, plin de viaţă şi intens”.

Pentru a documenta arhitectura şi povestea oraşului, Anastasia Savinova a explorat timp de 7 zile fiecare cartier şi stradă din Craiova, centrale sau mărginaşe, în ciuda zilelor caniculare din timpul şederii sale. Pentru ca procesul de creaţie să nu fie alterat sau influenţat, organizatorii nu i-au oferit niciun fel indicaţie despre obiective sau locuri anume, lăsând astfel autenticitatea descoperirii exclusiv în responsabilitatea artistei.

„Pe mine m-a sedus de la început ideea de spirit al locului şi am aşteptat cu nerăbdare să văd cum poate acesta arăta pentru cineva care locuieşte într-un oraş complet diferit. Anastasia s-a plimbat prin cartiere pe care mulţi craioveni le consideră urâte, a luat bucăţele de clădiri de peste tot şi a compus o bijuterie de clădire onirică. Rolul ei în proiect este să spună o poveste nouă despre un oraş pe care noi deja credem că-l cunoaştem, să găsească elemente care trec neobservate ochiului obişnuit cu ele dar care pot deveni, în timp, suveniruri - atât pentru noi, care trăim aici, cât şi pentru cei care vizitează acest oraş din alte părţi ale ţării.”, a declarat Corina Radu, organizator Street Delivery Craiova.

Craiova va deveni, astfel, unul dintre cele peste 80 de locuri incluse în proiectul „Genius Loci”, printre  ele numărându-se şi oraşe ca Sankt Petersburg, Bruxelles, Paris, Berlin, Reykjavik, Copenhaga, Stockholm.

Toate colajele din cadrul „Genius Loci” reprezintă, în fapt, o arhivă vizuală a locurilor respective. „Obiectivul meu este conserv şi să articulez autenticitatea unui loc, să îi păstrez înfăţişarea într-un anume moment din timp. Colajele acestea sunt un fel de... 'borcane' cu amintiri”, a mai spus Anastasia în timpul vizitei sale în România. 

Street Delivery Craiova este un eveniment organizat în parteneriat cu Ordinul Arhitecţilor din România, proiect strategic OAR finanţat prin #TimbrulDeArhitectură.

În 2021, Street Delivery va avea loc în 10 oraşe: Bucureşti, Timişoara, Iaşi, Cluj-Napoca, Baia Mare, Bacău, Craiova, Sibiu, Oradea şi Chişinău. Toate evenimentele din cadrul Street Delivery vor respecta regulile de protecţie împotriva Covid-19. Acestea nu se vor mai concentra pe o singură stradă, ci pe redescoperirea întregului oraş şi comunităţile lui active, creative, civice.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.