Un clopot de biserică ce datează din 1555 va fi returnat Poloniei după 77 de ani de când naziştii l-au furat în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, relatează BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Enoriaşii din Slawiecice (sudul Poloniei) au început să caute vechiul clopot în urmă cu doi ani. Au fost norocoşi, după cum a spus dioceza Münster din Germania, deoarece naziştii au topit aproximativ 80.000 de clopote pentru a face arme şi muniţie.

Un pastor polonez a dat de urma clopotului în Münster. 

Potrivit diocezei, Marian Bednarek a găsit clopotul de 400 de kilograme listat într-o carte. El se afla de mai multe decenii, neobservat, alături de alte două clopote, în curtea bisericii catolice din oraş.

După război, unele clopote care nu au fost topite pentru metalul lor au fost returnate, dar 1.300 care au fost confiscate din teritorii estice precum Polonia au fost păstrate iniţial într-un cimitir de clopote din Hamburg, iar fotografii cu acestea au fost păstrate într-o arhivă în Nuremberg.

Dioceza a spus că autorităţile militare britanice au interzis returnarea clopotelor în est şi, în schimb, ele au fost împrumutate parohiilor din vechea Germanie de Vest.

Clopotul nu va fi trimis înapoi, în locul de origine, din cazua pandemiei. Când va ajunge la biserica St. Catherine va fi sub forma unui împrumut permanent, pentru că, oficial, aparţine statului german.

„După 77 de ani, să mai aşteptăm o lună sau aşa ceva nu mai contează”, a spus Hans Manek, fost locuitor al Slawiecice, bisericii catolice din Münster.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.