Un bol extrem de rar din timpul dinastiei Qinq a fost adjudecat, marţi, la Hong Kong pentru aproape 25 de milioane de euro, a anunţat Sotheby's, citată de AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Obiectul a fost folosit de împăratul Kangxi în anii 1720. A fost realizat în atelierul imperial din Oraşul Interzis de la Beijing de o mică echipă de artizani cu ajutorul iezuiţilor veniţi din Europa care au folosit propriile tehnici şi materiale, potrivit casei de licitaţie. 

Cu un diametru de 14,7 centimetri, acest bol este decorat cu "falangcai", email pictat combinând tehnicile chineze şi occidentale precum flori, între care narcise, care nu figurează adesea pe porţelanul chinezesc. Obiectul prezintă motive albastre-verzui pe fond roz. 

Obiectul a fost cumpărat de un anonim după cinci minute, la preţul de 239 de milioane de dolari din Hong Kong (24,69 de milioane de euro). @Este absolut cel mai frumos exemplar din seria sa", a declarat Nicolas Chow, preşedintele Sotheby's Asia. "În total, nu există decât trei boluri cunoscute care au acest magnific fond roz", a adăugat el. 

Această sumă impresionantă nu constituie totuşi un record pentru un obiect de ceramică chinezesc. Un bol vechi de 1.000 de ani din timpul dinastiei Song, vândut pentru echivalentul a 32 de milioane de euro, deţine recordul din octombrie 2017. 

Afacerile casei de licitaţie sunt înfloritoare în fosta colonie britanică, unde cumpărătorii asiatici nu ezită să cheltuiască averi. Diamantele, genţile şi obiectele de ceramică veche au stabilit recorduri în ultimii ani. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.