Artistul danez Jens Haaning trebuia să expună echivalentul a peste 70.000 de euro în bancnote lipite pe o pânză, dar în cele din urmă a prezentat rame goale şi a păstrat suma. O instanţă a decis că trebuie să plătească jumătate de milion de coroane, scrie Le Figaro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Instanţa a decis că B (artistul) trebuie să-i plătească lui A (muzeul) 492.549 de coroane (66.000 de euro), suma datorată, mai puţin onorariul artistului şi compensaţia pentru expunere", a precizat tribunalul din Copenhaga într-un comunicat.

În 2021, Muzeul Kunsten din Aalborg, în vestul Danemarcei, a fost de acord să-i împrumute o sumă importantă de bani lui Jens Haaning pentru ca acesta să poată reconstitui una dintre vechile sale lucrări reprezentând un an de salariu în Danemarca şi Austria, în bancnote daneze şi în euro. Când au fost deschise cutiile, personalul a găsit ramele goale, lucrările redenumite "Ia banii şi fugi!".

Evenimente

30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
12 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield

Cu toate acestea, directorul muzeului, Lasse Andersson, a decis să prezinte cele două lucrări.

"Ele oferă o abordare plină de umor şi ne determină să reflectăm asupra modului în care este apreciată munca", a explicat el, asigurându-ne că muzeul va lua măsuri legale dacă Jens Haaning, în vârstă de 58 de ani, nu va returna banii.

Pentru lucrarea sa, Jens Haaning primise 10.000 de coroane (1.340 de euro), plus o primă de expoziţie. El a dat în judecată statul pentru încălcarea drepturilor sale de autor. Intervievat de TV2 Nord, artistul a declarat că muzeul a obţinut "mult, mult mai mult" decât banii pe care i-a investit, în special datorită mediatizării cazului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.