Consiliul Uniunii Europene a decis să suspende distribuţia canalelor mass-media deţinute de stat Russia Today şi Sputnik, în întreaga UE, începând de miercuri, după anunţul de duminică făcut de Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedinta von der Leyen a declarat: „Pe timp de război, cuvintele contează. Asistăm la o propagandă masivă şi la dezinformare cu privire la acest atac scandalos asupra unei ţări libere şi independente. Nu le vom permite celor care fac apologia Kremlinului să ne otrăvească cu minciunile lor toxice care justifică războiul lui Putin şi nici să sădească germenii discordiei în Uniunea noastră.”

Înaltul Reprezentant/ vicepreşedintele Josep Borrell a declarat: „Kremlinul foloseşte manipularea sistematică a informaţiilor şi dezinformarea ca instrumente operaţionale în atacul său asupra Ucrainei. Acestea reprezintă, de asemenea, o ameninţare semnificativă şi directă la adresa ordinii şi securităţii publice a Uniunii. Astăzi facem un pas important împotriva operaţiunilor de manipulare utilizate de Putin, interzicând accesul în UE al mass-mediei ruse controlate de stat. Am impus deja sancţiuni împotriva conducerii RT, inclusiv împotriva redactorului-şef Simonyan, şi este logic să vizăm şi activităţile pe care aceste organizaţii le-au desfăşurat în Uniune.”

Rusia Today şi Sputnik sunt esenţiale, având un rol crucial în promovarea şi sprijinirea agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei. Acestea constituie, de asemenea, o ameninţare semnificativă şi directă la adresa ordinii şi securităţii publice a UE.

Ambele canale se înscriu în eforturile coordonate de manipulare a informaţiilor, inclusiv de dezinformare, fapt documentat, încă din 2015, de Grupul operativ East StratCom al Serviciului European de Acţiune Externă.

Având în vedere gravitatea situaţiei şi ca răspuns la acţiunile Rusiei de destabilizare a situaţiei în Ucraina, este necesar şi în concordanţă cu drepturile şi libertăţile fundamentale să se introducă măsuri restrictive suplimentare şi să se suspende activităţile de radiodifuziune ale canalelor Russia Today şi Sputnik din UE sau care vizează UE.

Sancţiunile acoperă toate mijloacele de transmisie şi distribuţie, cum ar fi prin cablu, satelit, IPTV, platforme, site-uri web şi aplicaţii. Toate licenţele, autorizaţiile şi acordurile de distribuţie relevante sunt suspendate. Aceste măsuri acoperă toate statele membre ale UE şi sunt direct aplicabile imediat.

Cooperarea cu şi între autorităţile independente de reglementare în domeniul mass-mediei în cadrul Grupului autorităţilor europene de reglementare pentru serviciile mass-media audiovizuale (ERGA) este esenţială pentru asigurarea punerii rapide în aplicare a măsurilor de către operatori. În conformitate cu normele UE privind mass-media audiovizuală, unele dintre autorităţile de reglementare au luat deja măsuri concrete de restricţionare a posturilor ruseşti implicate în dezinformare, manipularea informaţiilor şi interferenţe pe teritoriile lor respective.

Mai multe autorităţi de reglementare din statele membre ale UE au luat deja măsuri împotriva organismelor de radiodifuziune şi canalelor ruse controlate de stat care sunt implicate în ecosistemul de dezinformare şi manipulare a informaţiilor (de exemplu, autorităţile de reglementare din Estonia, Letonia, Lituania, Polonia), iar Germania a interzis difuzarea ediţiei germane a Russia Today pentru că nu avea licenţă.

Anul trecut a avut loc o reprimare fără precedent a mass-mediei independente din Rusia. Autorităţile ruse au recurs la legi draconice – în special legea privind „agenţii străini” - pentru a distruge mass-media independentă şi jurnaliştii individuali consideraţi critici la adresa guvernului. Jurnaliştii ruşi au fost ameninţaţi, deferiţi justiţiei şi forţaţi să fugă din ţară doar pentru că îşi făceau meseria. Acest lucru este inacceptabil.

Accesul liber la informaţii este un drept fundamental consacrat în Declaraţia Universală a Drepturilor Omului şi în articolul 10 din Convenţia europeană a drepturilor omului: UE va continua să sprijine libertatea şi pluralismul mass-mediei peste tot în lume.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.