Organizaţia PEN International, care militează pentru dreptul la liberă exprimare al scriitorilor şi jurnaliştilor din întreaga lume, a lansat un apel pentru eliberarea scriitoarei şi lingvistei Necmiye Alpay, arestată de autorităţile turce în 31 august, sub acuzaţia că ar fi membru al unei organizaţii teroriste care urmăreşte destabilizarea unităţii statului. Necmiye Alpay este acuzată în investigaţia care o vizează şi pe Asli Erdoğan, o altă scriitoare arestată, apropiată de cotidianul Özgür Gündem, închis de autorităţile de la Ankara.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

PEN International îşi exprimă ”adânca îngrijorare faţă de arestarea renumitei scriitoare şi lingviste  Necmiye Alpay în 31 august”, se arată în apelul organizaţiei internaţionale.

În 31 august, autorităţile turce au decis arestarea  lui Alpay, acuzând-o că este membru al unei organizaţii teroriste şi că destabilizează unitatea statului, dar scriitoarea a negat toate acuzaţiile. PEN Internaţional consideră că Alpay este deţinută doar pentru exercitarea paşnică a dreptului la libertatea de exprimare şi cere eliberarea imediată şi necondiţionată a acesteia.

Necmiye Alpay, născută în 1946, este o reputată scriitoare şi lingvistă turcă. Absolventă de ştiinţe politice la Universitatea din Ankara, şi-a luat doctoratul în ştiinţe economice la Universitatea Paris-Nanterre. Alpay a devenit professor la Facultatea de Ştiinţe Politice din Ankara şi a petrecut trei ani în detenţie, în anii 1980. După eliberare, a lucrat ca traducător, a scris editoriale şi articole şi a semnat traduceri din Paul Ricoeur şi I. Wallerstein, dar a publicat şi cărţide lingvistică şi critică literară.

Necmiye Alpay, în vârstă de 70 de ani,  este deţinută din 31 august.  Este membră a board-ului consultativ editorial al cotidianului Özgür Gündem, închis de autorităţile turce după tentativa de lovituară de stat din 15 iulie.

Alpay este deţinută în aceeaşi închisoare cu Aslı Erdoğan.

PEN Internaţional aminteşte că recunoaşte dreptul autorităţilor din Turcia de a aduce în faţa justiţiei pe cei responsabili de crime, în timpul tentativei eşuate de lovitură de stat din 15 iulie, dar cere totodată Turciei să protejeze libertatea de expresie, drepturile omului şi să respecte obligaţiile care decurg din legile internaţionale.

Romanciera Asli Erdoğan, jurnalist al cotidianului Özgür Gündem, ziar pro-kurd, arestată de la mijlocul lunii august sub acuzaţia de "propagandă teroristă pentru PKK (Partidul Muncitorilor din Kurdistan)", va rămâne în închisoare aşteptând procesul, după ce luni Tribunalul din Istanbul i-a respins cererea de eliberare, a declarat unul dintre avocaţii ei, Cihat Duman, citat de presa franceză.


Luni după-amiază, câteva zeci de persoane, printre care jurnalişti, scriitori şi reprezentanţi ai asociaţiilor de apărare a drepturilor femeilor, s-au adunat în faţa închisorii de femei Bakirköy, la Istanbul, unde este reţinută Asli Erdoğan, a anunţat Livres Hebdo.

Scriitoarea a fost acuzată de ”propagandă în favoarea unei organizaţii teroriste”, ca ”aparţinând unei organizaţii teroriste” şi de ”incitare la dezordine”. Data procesului scriitoarei nu este cunoscută încă, acuzaţia nu a fost făcută încă oficial, potrivit avocatului ei.

Organizaţia PEN International şi-a manifestat îngrijorarea faţă de situaţia gravă în care se află scriitoarea şi activista pentru drepturile omului Aslı Erdoğan, arestată de autorităţile turce sub acuzaţia de "propagandă teroristă pentru PKK (Partidul Muncitorilor din Kurdistan), căreia i s-ar fi refuzat, în detenţie, accesul la medicamente şi apă. Apelul organizaţiei internaţionale a fost preluat pe conturile de Twitter ale scriitorilor turci Elif Shafak şi Burhan Sönmez.

Arestarea romancierei a provocat un val de indignare în Turcia şi în întreaga lume, la care s-au alăturat numeroşi artişti, intelectuali şi scriitori. O petiţie internaţională care reclamă eliberarea imediată a fost semnată de 30.000 de persoane şi apelurile s-au înmulţit pe reţelele de socializare. Printre semnatarii petiţiei se află şi scriitorul român Dan Lungu. 

”Libertatea de expresie este esenţială pentru orice scriitor, dar aceasta este, adesea, incomodă pentru instituţii sau regimuri politice. În astfel de momente solidaritatea de breaslă trebuie să funcţioneze necondiţionat, ca şi solidaritatea pentru apărarea demnităţii sau pentru obţinerea unor condiţii umane de detenţie. Sensibilitatea noastră, a românilor, este cu atât mai mare pentru astfel de situaţii cu cât memoria regimului în care scriitorii curajoşi au avut de suferit este încă vie”, a declarat pentru News.ro scriitorul Dan Lungu.

Asli Erdoğan, al cărei nume de famile, obişnuit în Turcia, nu are legătură cu preşedintele turc, a fost arestată în noaptea de 16 spre 17 august, la Istanbul.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.