Scriitorul turc Burhan Sönmez, autorul volumului ”Istanbul, Istanbul”, locuieşte astăzi în Turcia, după ce, vreme de un deceniu, a fost nevoit să trăiască în exil. Este martorul degradării vieţii cotidiene, după puciul eşuat de vineri, despre care spune că a fost scena unei confruntări între două forţe pro-Islam: regimul lui Erdogan şi mişcarea lui Fethullah Gulen, care ar sta în spatele tentativei de a răsturna, pe cale militară, regimul de la Ankara. Chiar şi aşa, în contextul în care Erdogan foloseşte eşecul puciştilor în avantajul instaurării unui regim autoriar, un ”one-man-state” asemenea unui sultan, în deplin acord cu politicile sale religioase, scriitorul spune, într-un interviu pentru News.ro, că va rămâne în Turcia, pentru a lupta pentru democraţie, toleranţă şi libertate.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Burhan Sönmez este unul dintre cei mai importanţi scriitori ai Turciei, unul dintre susţinătorii valorilor democratice şi liberale. În 1996, a fost grav rănit în timpul unui asalt al poliţiei turce şi a plecat în Marea Britanie pentru o perioadă mai lungă de timp. A revenit în Turcia, fiind unul dintre militanţii pentru drepturile omului.

La câteva zile de la puciul eşuat din Turcia,  bilanţul victimelor a fost revizuit în creştere, era de 308 morţi - inclusiv 100 de pucişti -, iar eliminarea acestui "virus", promisă de către preşedintele turc, continua din plin. Potrivit premierului turc Yildirim, 7.543 de suspecţi erau reţinuţi luni, dintre care 6.038 erau militari, 755 de magistraţi şi 100 de poliţişti. Între ei figurează 103 de generali şi amirali, inclusiv doi presupuşi lideri pucişti, generalul Mehmet Disli şi fostul comandant al Forţelor aeriene, generalul Akin Oztürk. Citând Ministerul turc de Interne, agenţia Anadolu a anunţat destituirea a aproape 9.000 de funcţionari din acest minister, inclusiv a aproape 4.500 de poliţişti şi 614 jandarmi.

Preşedintele turc Recep Tayyp Erdogan refuză să excludă posibilitatea condamnării la moarte a mii de oameni arestaţi în urma puciului eşuat din noaptea de vineri spre sâmbătă, într-un interviu acordat CNN, primul după încercarea unei facţiuni a armatei de a-l îndepărta de la putere.

Vă prezentăm interviul integral acordat de scriitorul turc Burhan Sönmez agenţiei de presă News.ro.

Reporter: Ce se întâmplă zilele acestea în Turcia?

Burhan Sönmez: Sunt două puteri pro-islam în Turcia. Una este guvernul lui Erdogan, alta este mişcarea lui Fethullah Gulen (Guleniştii). Fethullah Gulen este un predicator religios care acum locuieşte în Statele Unite. Ei au fost cei mai buni aliaţi vreme de decenii. S-au despărţit unul de celălalt acum doi ani. Şi de atunci s-au numit unul pe celălalt ”inamicul numărul unu”. Tentativa de lovitură de stat dată de armată a fost organizată de Gulenişti. Dar încercarea lor a fost descoperită şi serviciile secrete au ştiut despre ea cu o zi înaintea de acţiunea care ar fi trebuit să aibă loc sâmbătă dimineaţă, în 16 iulie. Guvernul s-a organizat foarte repede în 15 iulie şi a oprit puciul.

Reporter: Televiziunile internaţionale difuzează imagini cu militari arestaţi, legaţi, în pielea goală. Vorbim, apoi, despre alte mii de oameni îndepărtaţi din funcţii, printre care judecători şi procurori. Cum se vede asta în Turcia?  Putem vorbi despre instalarea unei frici colective?
Burhan Sönmez: Antidotul pentru o lovitură de stat sau faţă de orice tendinţă nedemocratică este mai multă democraţie şi mai multă toleranţă în societate. Se pare, însă, că regimul lui Erdogan va profita de avantajul acestei tentative şi va intaura regimul autoritar. Oamenii vor şi au nevoie să trăiască în diversitate şi pace. Sunt, însă, îngrijoraţi, că nevoia lor nu va fi satisfăcută.

Reporter: Se vorbeşte despre război civil – este acesta un scenariu pentru Turcia? Există un clivaj atât de ireconciliabil în societatea turcă?
Burhan Sönmez: Lăsând la o parte problema kurdă, nu, nu putem vorbi despre un război civil.

Reporter: Locuiţi în Turcia şi sunteţi una dintre vocile care se aud, atunci când vine vorba despre respectarea drepturilor omului. V-aţi gândit zilele acestea să plecaţi?
Burhan Sönmez: Cândva am fost nevoit să părăsesc Turcia în circumstanţe grele şi am petrecut 10 ani în afara ţării ca refugiat politic. Nu vreau să plec iarăşi. Sunt aici, luptând pentru idealurile mele, care sunt libertatea, democraţia, toleranţa şi pacea. Unii oameni trebuie să apere principiile drepturilor omului. Şi nu sunt singur. Sunt atât de mulţi oameni aici promovând valorile democraţiei şi ale libertăţii.


Reporter: Cum vedeţi evoluţia lui Erdogan, ca personaj politic? Care este, să spun aşa, modelul lui politic?
Burhan Sönmez: I-ar plăcea să aibă un ”one-man-state” (un stat cu unic conducător, n.r.), asemenea unui sultan, în deplin acord cu politicile sale religioase.

Reporter: Există o opoziţie politică reală în Turcia, în acest moment?
Burhan Sönmez: Sunt diferite grupuri de opoziţie. De vreme ce programele lor sunt diferite, ele nu au o unitate. Mişcarea kurdă, grupurile socialiste, social-democraţii şi naţionaliştii seculari sunt diferiţi unul de celălalt. Această separare a jucat cel mai bine în avantajul lui Erdogan în ultimii ani.

Reporter:  Personajele din romanul ”Istanbul, Istanbul”, tradus şi in limba română, se salvează de oroarea totalitară, de tortură prin poveşti. Ele spun poveşti. E acesta şi rolul scriitorului, la scara unei societăţi, pentru ca aceasta să supravieţuiască?
Burhan Sönmez: Aţi putea avea dreptate. Sau poate că, din contra: trăim cu toţii şi trecem prin circumstanţe interesante, pentru a crea poveşti şi pentru a fi parte din ele. Poveştile nu sunt un rezultat, poate că sunt scopul ascuns al dorinţei noastre.

Burhan Sönmez a absolvit studii de drept la Istanbul, unde a şi profesat o vreme ca avocat. A scris pentru mai multe reviste şi ziare, pe teme culturale şi politice. A fost membru al Human Rights Society (IHD) şi fondator al Fundaţiei pentru Cercetare Socială (TAKSAV), potrivit prezentării făcute pe pagina Festivalului Internaţional de Literatură Bucureşti. În 1996, este grav rănit în timpul unui asalt al poliţiei turce şi se refugiază în Marea Britanie pentru o perioadă mai lungă de timp. În 2009 îi apare primul roman, ”Kuzey” (Nord), urmat, în 2011, de ”Masumlar” (Păcate şi inocenţi). Cel de-al treilea roman al său, ”Istanbul Istanbul”,  este publicat în limba română  la Editura Polirom, în colecţia „Biblioteca Polirom“. ”Păcate şi inocenţi” a fost distins cu Premiul Sedat Simavi, una dintre cele mai prestigioase distincţii literare din Turcia. Burhan Sönmez predă teoria literaturii la Universitatea Tehnică Centrală şi de Est (METU).

”Istanbul, Istanbul” este povestea a patru prizonieri ţinuţi în subsolurile unui centru de tortură. Atunci cînd nu sînt maltrataţi, cei patru îşi spun unii altora poveşti despre Istanbul. Iniţial centrat pe destinul personajelor, romanul ajunge treptat să reflecte viaţa celor de la suprafaţă, cu suferinţele şi speranţele lor. 

 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.