Premiera spectacolului "Turandot", de Giacomo Puccini, va avea loc la Opera Naţională Bucureşti în zilele de 13,14 şi 16 februarie, începând cu ora 18.30.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Regia, decorul, costumele şi luminile poartă semnătura lui Mario de Carlo, iar coregrafia îi aparţine Corinei Dumitrescu. Maestru de cor - Daniel Jinga, maestru cor de copii - Smaranda Morgovan, asistent de regie - Alexandru Nagy. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Tiberiu Soare.

Invitaţii speciali ai reprezentaţiilor cu titlu de premieră vor fi sopranele Maria Guleghina şi Dragana Radakovic, în rolul titular, dar şi basul Dragoljub Bajic. 

"Turandot" este o operă în trei acte compusă de Giacomo Puccini, pe un libret de Giuseppe Adami şi Renato Simoni, după o piesă de Friedrich Schiller, bazată pe un basm persan inclus în colecţia lui Carlo Gozzi "1001 de zile" (secolul al XVIII-lea). Partitura, pe care Puccini a lăsat-o neterminată, a fost finalizată de Franco Alfano.

Premiera mondială a avut loc în data de 25 aprilie 1926 la Teatro alla Scala din Milano, sub bagheta lui Arturo Toscanini. În timpul concertului inaugural, dirijorul a întrerupt discursul muzical în locul unde se oprise Puccini şi a spus: "În acest moment, maestrul a pus jos pana!". După o tăcere deplină a sălii, de la balcon s-a auzit: "Viva Puccini!", urmat de ovaţiile publicului.

Opera lui Puccini a devenit de-a lungul timpului cunoscută în întreaga lume pentru "Nessun dorma", aria celebră din actul final interpretată de cele mai importante nume de tenori din toate timpurile.

"Turandot este ultima operă a lui Puccini, un adevărat testament muzical, în care adună tot ceea ce ne-a fascinat de-a lungul timpului în operele maestrului italian: o eroină monumentală, melodii expresive, lumini şi umbre...Cu "Turandot" Puccini ne transportă într-o Chină absolut antică cu valenţe de basm deci practic atemporală. În inima unui Beijing imaginar, într-un timp şi spaţiu îndepărtat, descoperim cele trei personaje principale, care prin interacţiunea lor, realizează clasicul triunghi amoros: prinţesa incredibil de crudă Turandot, care refuză iubirea, prinţul tătar Calaf, îndrăgostit total de ea şi sclava Liù, îndrăgostită de Calaf", a spus regizorul Mario de Carlo despre montarea de pe scena Operei Naţionale Bucureşti.  

Biletele se găsesc pe tickets.operanb.ro şi la casa de bilete a Operei Naţionale Bucureşti (program luni - duminică între orele 10.00 - 13.00 şi 14.00 - 19.00).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.