Cele nouă trofee ale Concursului Internaţional „George Enescu” 2018 au fost realizate de Daniela Făiniş, artist plastic care a avut numeroase expoziţii personale şi de grup şi o activitate artistică notabilă în domeniul ceramicii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cele nouă „prinţese” - aşa cum le numeşte autoarea - sunt inspirate din conceptul vizual al acestei ediţii, care face trimitere la continua evoluţie a artiştilor şi la diversele texturi interpretative şi diferitele personalităţi ale acestora.

Trofeele reprezintă în porţelan alb diverse instrumente, neşlefuite, brute, cu suprafeţe dantelate, brăzdate de roci, plante, materiale diverse. Instrumentele au un suport conic, asemeni unui val, unei crinoline.

„La această ediţie a Concursului, câştigătorii vor avea ocazia să se întâlnească, sub încă o formă, cu arta românească. Pe lângă întâlnirea cu muzica lui Enescu, şi competiţia în sine, vor duce cu ei în lume expresia artistică a talentului lor şi mesajul privind necesitatea de a continua efortul de desăvârşire, studiul şi dezvoltarea, sub forma unui obiect de artă contemporană”, a transmis Mihai Constantinescu, directorul Concursului şi Festivalului „George Enescu”.

Daniela Făiniş reuneşte în discursul său creativ sculptura, pictura, grafica şi tapiseria în obiecte şi instalaţii ceramice de o complexitate aparte.

Lucrările sale sunt expuse în muzee şi galerii prestigioase din Japonia, Germania, SUA, Belgia şi România, cât şi în clădirea principală a Parlamentului European. Făiniş are în palmares numeroase premii şi distincţii: medalia de aur a Concursului internaţional de ceramică de artă de la Gualdo Tadino, Perugia în 1989 şi 1990, Menţiunea de onoare a Concursului internaţional de ceramică de la Mino, Japonia şi Premiul I la Bienala de artă ceramică din Aveiro, Portugalia, 1997, iar, din 2004, deţine Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor. Trăieşte şi lucrează în Bucureşti. Din 2013, este artist-invitat al galeriei AnnArt, unde a participat la patru expoziţii de grup.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.