Tablourile "Plugul cu boi", "Târg la Rucăr" şi "Ţărăncuţă", semnate Grigorescu, au fost loturile cel mai bine adjudecate în Licitaţia de Mărţişor, organizată joi de Artmark, la Palatul Cesianu-Racoviţă din Bucureşti.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Plugul cu boi", de Nicolae Grigorescu (1838-1907), a fost adjudecat la preţul de 37.500 de euro. 

Estimată între 30.000 şi 50.000, lucrarea este un ulei pe lemn. Potrivit Artmark, "compoziţia "Plugul cu boi" rămâne o pictură grăitoare în opera grigoresciană, mărturie a trudei şi a autenticului rural, exprimată de artist prin însuşirea trăirii directe. Spontaneitatea impresiilor observate, tuşele energice ce învăluie formele, plasarea focusată a plugului tras de boi şi împărţirea compoziţiei între cer şi pământ, încadrează opera într-un realism atent observat şi înţeles de artistul spaţiului românesc". 

"Târg la Rucăr", ulei pe pânză lipită pe lemn, a fost cumpărat în final la 27.000 de euro, iar "Ţărăncuţă", ulei pe lemn, a fost adjudecat la 26.000 de euro. 

În aceeaşi sesiune de vânzări, tabloul "Păpuşica blondă", semnat Nicolae Tonitza, a fost vândut pentru 22.000 de euro, în timp ce "Spaniolă", de Iosif Iser, şi-a găsit cumpărător la 9.500 de euro. La fel şi "Început de primăvară", de Samuel Mutzner. 

Tot joi seară, în Licitaţia de covoare cel mai bine vândut lot a fost un covor Isfahan din mătase, decorat tradiţional cu medalion şi ghrilande de flori şi palmete, Iran, datat a doua jumătate a sec. XX, la preţul de 2.750 de euro. 

Un covor oltenesc din lână de Mehedinţi, primit cadou de Nicolae Ceauşescu la a 55-a aniversare în 1973, însoţit de certificat RA-APPS, a fost cumpărat la 1.200 de euro. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.