Lucrările „Nunta”, „Vulpea” şi „Potopul” de Igor Stravinsky, sunt prezentate miercuri, în premieră naţională la Festivalul „Enescu” în interpretarea Orchestrei Radiodifuziunii Berlin, sub bagheta lui Vladimir Jurowski, în regia multimedia a lui Carmen Lidia Vidu şi cu o distribuţie internaţională ce-l include şi pe actorul Robert Powell, cunoscut pentru rolul din filmul „Jesus of Nazareth”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Întregul program al concertului de la Sala Mare a Palatului este dedicat lui Stravinsky, pentru a comemora 50 de ani de la moartea sa.

Cea mai spectaculoasă punere în scenă este „Nunta”, care implică 200 de persoane: membrii orchestrei, Corul Filarmonicii „George Enescu”, echipa tehnică (lumini, sunet, tehnicieni de scenă), echipa pentru proiecţii video, echipa TV.  Proiecţiile vor crea o atmosferă specială şi de aceea vor fi folosite lămpi individuale pentru iluminarea partiturilor.

Tot pentru „Nunta” vor fi pe scenă simultan patru piane, la care vor cânta patru pianişti. Este pentru prima oară când o astfel de logistică este desfăşurată la Festivalul „Enescu” şi în România. Organizatorul Festivalului a dorit ca cei patru pianişti să fie români: Alexandra Silocea, Andrei Licareţ, Mihai Ritivoiu, Daniel Ciobanu. Deşi pianiştii s-au pregătit individual şi s-au consultat în prealabil, prima lor repetiţie împreună a avut loc în noaptea de 30 august, la Sala Palatului. În ziua respectivă, au sosit şi cele patru piane pe care vor cânta în concert. Ele au fost puse la dispoziţie de cunoscuta firmă Bosendorfer şi aduse din Austria special pentru acest eveniment. Sunt piane tinere, alese de pianista Alexandra Silocea, pentru a corespunde tipului de sunet pe care îl cere partitura lui Stravinsky.

„Nunta” este o lucrare în care sfinţenia şi hazul rusesc se împletesc cu sacralitatea ceremoniei de nuntă şi veselia oaspeţilor. La premiera din SUA a lucrării, în 1926, unul dintre cei 4 pianişti a fost chiar George Enescu. Directorul artistic al Festivalului, Vladimir Jurowski, consideră că prin gestul de a accepta să interpreteze la pian, Enescu, recunoscut la acea vreme drept un compozitor remarcabil, a demonstrat curaj şi modestie faţă de colegii săi. Dincolo de caracter, interpretarea la pian demonstrează şi calitatea sa de pianist: „Ce pianist extraordinar trebuie să fi fost, pentru că partiturile sunt extraordinar de dificile, toate cele patru, iar el, compozitor, a avut curajul şi umilinţa de a se aşeza la pian şi de a lua parte la munca colegului său", a spus Jurowski.

Lucrarea „Potopul” - o piesă muzicală ce reprezintă alegoria biblică bazată pe povestea Arca lui Noe - îl va avea ca narator pe actorul Robert Powell, cunoscut publicului larg din filmul „Jesus of Nazareth” de Franco Zeffirelli. Proiecţiile multimedia vor ancora însă povestea în actualitate, cu trimitere la problemele climatice cu care se confruntă umanitatea. Această direcţie a fost dată de directorul artistic al Festivalului „Enescu”, Vladimir Jurowski, plecând de la rolul social pe care îl are arta.

„Mesajul transmis de către oamenii de ştiinţă este clar: oamenii sunt <fără echivoc> responsabili pentru criza climatică în care ne aflăm.  Potopul Biblic - Schimbările Climatice - Încălzirea Globală - Muzica sunt teme în dialog la Festivalul Enescu. M-am ferit mereu să nu vin cu prea mult prezent în "regia" dirijorilor si să las muzica sa primeze. M-a bucurat mult decizia lui Vladimir Jurowski de a nu rămâne la stadiul de poveste biblică şi de a-mi permite a avea un moment dedicat Prezentului", a declarat Carmen Lidia Vidu, regizorul multimedia al proiecţiilor.

Concertul va începe la ora 19.30, la Sala Palatului. În programul Orchestrei Simfonice a Radiodifuziunii din Berlin vor mai fi "Variaţiunile" In memoriam Aldous Huxley şi "Simfonia pentru instrumente de suflat" şi lucrarea vocal - simfonică "Vulpea".

La Ateneul Român, începând cu ora 16.30, va fi prezentat un concert din seria Concerte şi Recitaluri. Pe scenă, alături de Orchestra de Cameră din Lausanne, va urca apreciatul violonist Christian Tetzlaff, cunoscut pentru capacitatea lui de a pune lucrările pe care le interpretează într-o lumină nouă.

Începând de astăzi, publicul care vine la Sala Palatului şi la Ateneu va putea să vadă expoziţia „Enescu. Geniul şi Festivalul. Chipuri de Iubire", organizată de echipa Festivalului „Enescu” în colaborare cu cei patru fotografi oficiali ai evenimentului (Andrada Pavel, Cătălina Filip, Andrei Gândac şi Alex Damian), Arhiva Diplomatică a Ministerului Afacerilor Externe şi Muzeul George Enescu. Expoziţia prezintă momente din viaţa maestrului Enescu şi din istoria Festivalului „Enescu” prin fotografii şi documente inedite, dintre care unele prezentate pentru prima oară publicului. Vernisarea expoziţiei va avea loc joi, 2 septembrie, în pauza concertului de la Sala Palatului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.