Ziua Unirii Principatelor Române este marcată de Televiziunea Română prin transmisiuni în direct, documentare, dezbateri şi ediţii speciale pe toate posturile: TVR 1, TVR 2, TVR 3, TVR Internaţional şi TVR Moldova.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La 24 ianuarie este sărbătorită Ziua Unirii Principatelor Române. Anul acesta se împlinesc 163 de ani de la unirea Moldovei cu Ţara Românească sub conducerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza (1859-1866). 

La TVR 1, „Cu capu-n zori”, emisiunea matinală de la ora 8.00, reflectă evenimentul major în istoria ţării noastre, care a reprezentat primul pas făcut pentru realizarea unui stat naţional unitar român, cu interviuri de la casa boierului Bosianu, unde domnitorul Cuza a fost ascuns câteva zile. Vor fi alături de gazdele emisiunii - Anca Mazilu şi Bogdan Stănescu - Maria Buză şi Irina Margareta Nistor. Şi reţetele pregătite de chef Angie Cobuţ vor fi unele speciale, preluate dintre cele care se aflau odinioară pe mesele boiereşti.

De la ora 11.00, într-o ediţie specială „Ceremonie dedicată  sărbătoririi Zilei Unirii Principatelor Romane”, puteţi urmări o transmisiune în direct de la Mormântul Ostaşului Necunoscut din Parcul Carol. La ceremonie vor participa reprezentanti ai Presedintiei, Guvernului, Senatului si Camerei Deputatilor. (simultan cu TVR Internaţional şi TVR Moldova).

De la ora 12.40, telespectatorii TVR 1 pot revedea o ediţie specială dedicată zilei de 24 ianuarie a emisiunii „Omul şi timpul”. Dezbaterea moderată de Rafael Udrişte îi are invitaţi pe conf. univ. dr. Alin Matei, prodecan al Facultăţii de Istorie, Universitatea Bucureşti şi pe George Damian, jurnalist şi istoric. În zi de sărbătoare, vor discuta despre contextul diplomatic european care a favorizat Unirea Principatelor, precum şi rolul Franţei şi al lui Napoleon al III-lea în realizarea Unirii din 1859.

Documentarul „Alexandru Ioan Cuza", semnat de regizorul Laurenţiu Rusescu, este programat de la ora 13.20. „Fără Unirea lui Cuza nu ar fi existat România, marii poeţi ar fi scris într-o limbă a unor provincii oarecare, marii sportivi ar fi defilat sub alte stindarde, istoria noastră de până la Cuza ar fi fost anexată de alte istorii. Şi, desigur, fără Unirea lui Cuza, regii de după el nu ar fi avut ce întregi şi desăvârşi. Cuza a făcut să se audă numele României în lume pentru că el a numit aşa ţara noastră!”, afirma Ioan T. Morar, cel care a prezentat, în cadrul mega-proiectului TVR „Mari Români", viaţa şi cariera domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

Documentarul „Zbuciumatul destin al lui Cuza Vodă” va fi transmis de TVR 3, luni, de la ora 12.00.

Luni, de la ora 8.00, la TVR 2 sunteţi invitaţi să revedeţi o ediţie specială „Mic dejun cu un campion”. Invitatul Danielei Zeca Buzura este academicianul Ioan Aurel Pop, istoric, rectorul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca şi preşedintele Academiei Române. „Academicianul Ioan Aurel Pop vorbeşte adesea despre rosturile fireşti ale meseriei de istoric, însă demonstrează de multă vreme că, a păzi şi a reda adevărul trecutului e mai întâi o vocaţie şi abia mai apoi o meserie”, spune Daniela Zeca Buzura în debutul emisiunii.

La TVR 3, în zi de sărbătoare dedicată Unirii Principatelor Române, de la ora 10.00 este programată, „Uniţi în cuget şi-n simţiri”, o întâlnire inedită cu arta plastică, muzica şi literatura din acea perioadă, precum şi cu lucrări închinate domnitorului Al.I.Cuza, familiei sale şi unioniştilor.

De la ora 11:00, sub genericul ,,România s-a născut la Iaşi” va fi difuzată o ediţie specială dedicată „Micii Uniri”, transmisiune în direct din studioul TVR Iaşi  şi de la Muzeul Unirii din Iaşi. (se transmite la TVR Internaţional şi TVR Moldova de la ora 16:00). De la ora 16:00, sub genericul ,,Vrerea Naţiei Române", puteţi urmări o ediţie specială a emisiunii „Prim Plan Obiectiv”, din studioul TVR Iaşi.

Programe speciale la TVR Internaţional

De la ora 12.00, va fi difuzată emisiunea „Unioniştii: Negruzzi, Alecsandri, Kogălniceanu”, iar de la ora 12.30, „Omul şi timpul” a pregătit o ediţie specială dedicată Unirii Principatelor Române de la 24 ianuarie 1859. (se transmite şi la TVR Moldova, de la ora 12.10).
Radu Găină, producătorul seriei-eveniment „Unirile Românilor”, propune, de la ora 19.00, episodul dedicat datei de 24 ianuarie 1859 din această serie. (se transmite la TVR Moldova de la ora 23.00). Seara se încheie la ora 23.00 cu emisiunea „Uniţi în cuget şi-n simţiri”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.