Reprezentanţii Toronto Film Festival au cerut eliberarea imediată a regizorului sudanez Hajooj Kuka, membru în Academia americană de film, încarcerat recent la Khartoum împreună cu alţi patru artişti, scrie The Hollywood Reporter.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Hajooj Kuka este un cineast excepţional. Ultimele două filme ale lui, «Beats of the Antonov» şi «Akasha», au fost prezentate în festivalul nostru. Recent, a fost invitat să facă parte din Academia americană. Acum, este închis în Sudan. Trebuie să facem ceva zgomot legat de asta”, a scris pe Twitter directorul artistic şi co-preşedinte al festivalului, Cameron Bailey.

Filmul „Beats of the Antonov”, despre oamenii din statul Nilul Albastru şi Munţii Nuba din Sudan şi lupta lor cu armata, a fost desemnat în 2014, de public, cel mai bun documentar la Toronto FF. „Akasha” a fost proiectat în festival în 2018.

Bailey a partajat un mesaj al producătorului „Akasha”, Steve Markowitz, care a cerut joi un răspuns internaţional privind detenţia lui Kuka.

Pe 13 august, Kuka a anunţat pe propriul cont de Twitter că el şi alţi artişti au fost arestaţi de militanţi religioşi după ce au participat la un workshop de teatru.

„Am fost atacaţi în timpul unui workshop de teatru în Khartoum de instigatori islamişti. Poliţia a fost alături de atacatori şi ne-a arestat. Acum aşteptăm procesul. Există vreun sprijin pentru artişti sau trebuie mai întâi să fim ucişi?”, a scris el.

Cineastul sudanez este fondatorul Refugee Club şi a lucrat, ca editor de imagine, la Middle East Broadcast Network din Virginia şi la Shilo Incorporation din New York City.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.