Organizatorii The Man Booker International Prize, criticaţi pentru că i-au schimbat pe site naţionalitatea scriitorului Wu Ming-Yi din Taiwan în Taiwan, China, au decis ca lista autorilor nominalizaţi să nu mai fie făcută după naţionalitate, ci după teritoriul sau ţara din care provin, notează The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Scriitorul taiwanez Wu Ming-Yi, care se află pe lista lungă a nominalizaţilor la Man Booker pentru volumul său "The Stolen Bicycle", a fost anunţat prima dată de organizatori în martie ca autor din Taiwan. Ca urmare a unei contestaţii a ambasadei Chinei la Londra, săptămâna trecută, naţionalitatea sa a fost schimbată pe site-ul premiului în "Taiwan, China". 

"În urma corespondenţei cu Ministerul britanic de externe în privinţa terminologiei corecte", pe viitor vor fi pe listă "ţări/ teritorii" ale autorilor candidaţi la premiu, în loc de naţionalitate, au anunţat organizatorii. Wu va fi în continuare listat "Taiwan". "Premiul nu este despre definirea unei naţionalităţi", au adăugat organizatorii în comunicat. 

Beijingul îşi menţine poziţia şi consideră Taiwanul, care se autoguvernează de când s-a separat de continent, parte a Chinei. Recent, Beijing a făcut presiuni asupra unor companii străine care au catalogat Taiwanul ţară, cerând Lufthansa Germania şi British Airways să o şteargă din listele lor. 

Incidentul a venit după ce Beijingul a criticat mai multe firme străine - inclusiv Zara, Marriott, Delta - că au listat separat pe site-urile lor Taiwanul.

Taiwan s-a autoguvernat de când s-a separat de continent după războiul civil din 1949, dar China a continuat să pretindă suveranitatea asupra regiunii acestei ţări.

Beijing a pus presiune pe preşedintele Taiwanului, Tsai Ing-wen, când aceasta a refuzat recunoaşterea insulei ca parte dintr-o "singură Chină".

Scriitorul Wu Ming-Yi a notat pe Facebook că nu poate fi de acord cu faptul că Taiwan face parte din China. "Naţionalitatea mea pe pagina de internet a fost schimbată din Taiwan în Taiwan, China, ceea ce nu reprezintă poziţia mea personală în legătură cu această problemă", a spus el. "Cred, prin urmare, că îmi voi exprima poziţia faţă de organizatorii premiilor". 

Lista scurtă a Man Booker International Prize va fi anunţată pe 12 aprilie iar câştigătorul pe 22 mai. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.