"The Blueest Eye", carte semnată de laureata Nobel Toni Morrison, va fi din nou disponibilă elevilor de liceu dintr-un district din St Louis, Missouri, după ce consiliul şcolar din Wentzville şi-a anulat decizia de a interzice "The Blueest Eye", potrivit The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Consiliul a votat pentru eliminarea cărţii din bibliotecile şcolare, invocând teme de rasism, incest şi molestare a copiilor.

Romanul de debut al lui Morrison din 1970 este unul dintre numeroasele titluri, inclusiv "Lolita" a lui Vladimir Nabokov, "Gender Queer" de Maia Kobabe şi "L8R, G8R" de Lauren Myracle, care au atras atenţia consiliilor şcolare din zonele conservatoare ale SUA.

Interdicţia de la Wentzville a fost impusă în urma unei contestaţii de către un părinte care a cerut ca titlurile să nu fie disponibile copiilor lor. Reacţia a fost rapidă, criticii spunând că acest consiliu a încălcat dreptul la primul amendament.

Cei care sunt împotriva cărţii lui Toni Morrison, inclusiv parlamentarii conservatori, au îndemnat consiliul şcolar să menţină interdicţia. După decizie, Sandy Garber, membră a Consiliului de administraţie, a susţinut că volumul în cauză „nu oferă nimic copiilor noştri”.

"Este un volum care a stârnit reacţii pe care nu le-am văzut niciodată de când sunt la Asociaţia Bibliotecilor din SUA (ALA), în ultimii 20 de ani”, a declarat directorul biroului ALA pentru libertate intelectuală, Deborah Caldwell-Stone, pentru The Guardian în noiembrie. "Reţelele de socializare amplifică reacţiile locale şi devin virale, dar am observat, de asemenea, o serie de organizaţii care activează membri locali să meargă la şedinţele consiliului şcolar şi să conteste cărţi".

Potrivit ALA, cele mai comune motive de contestare a cărţilor sunt: conţinutul LGBTQ+, referinţele sexuale, punctele de vedere religioase, conţinutul care abordează rasismul şi brutalitatea poliţiei şi blasfemia.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.