Guvernul României, prin Ministerele Culturii şi Finanţelor Publice, a primit acordul Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei de extindere a termenului de finalizare a mai multor proiecte, între care Muzeul Naţional „George Enescu” din Capitală, Muzeul Naţional al Revoluţiei din România de la Timişoara şi reabilitarea Sălii Omnia din Bucureşti, pentru a găzdui Centrul Naţional al Dansului Bucureşti, până la data de 30 iunie 2023.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Guvernul şi BDCE au convenit un amendament privind amânarea, iar acesta a fost aprobat miercuri de demnitari.

Până în acest moment, au fost finalizate trei dintre cele cinci investiţii: Teatrul Naţional I.L. Caragiale Bucureşti, Biblioteca Naţională Bucureşti şi Teatrul Maghiar din Cluj-Napoca. Pentru celelalte două obiective, respectiv înfiinţarea Muzeului Naţional al Revoluţiei din România de la Timişoara şi reabilitarea Sălii Omnia din Bucureşti, a fost primit acordul BCDE pentru extinderea termenului de finalizare până pe 30 iunie 2023.

Un alt act aprobat în şedinţa de ieri a fost amendamentul convenit între Guvernul României şi BDCE, prin schimbul de scrisori semnate la Bucureşti, la 9 iunie 2020, şi la Paris, la 3 iulie 2020, la Acordul-cadru de împrumut dintre România şi Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei destinat finanţării proiectului privind reabilitarea monumentelor istorice din România, semnat la Bucureşti, la 12 decembrie 2006 şi la Paris, la 18 decembrie 2006.

Principalele obiective sunt consolidarea, reabilitarea, restaurarea şi punerea în funcţiune a 16 monumente istorice de importanţă naţională. Până în prezent, au fost deja renovate şi redeschise publicului 13 obiective, între care Palatul Culturii Iaşi, Palatul Regal-Sala Tronului şi Opera Română din Bucureşti.

La cererea Ministerului Culturii din 9 iunie 2020, BCDE a acceptat extinderea termenului de finalizare a proiectului, până la 30 iunie 2023, pentru: Muzeul Naţional „George Enescu” (Palatul Cantacuzino din Bucureşti), Filiala Omnia Craiova a Bibliotecii Naţionale a României, Muzeele „Dr. Ioan” şi „Nicolae Kalinderu” din subordinea Muzeului Naţional de Artă a României, aflate în diferite stadii de implementare.

Guvernul României adoptat miercuri Hotărârea privind modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 421/2018 pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat privind sprijinirea industriei cinematografice.

Bogdan Gheorghiu, ministrul Culturii, a transmis joi într-un comunicat: „Extinderea termenului de implementare a investiţiilor cuprinse în cele două Acorduri-cadru de împrumut dintre România şi Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei reprezintă un pas esenţial pentru finalizarea construcţiei, renovarea şi reabilitarea clădirilor culturale de interes public şi a monumentelor istorice din România. Din 21 de obiective de investiţii, 16 sunt deja finalizare, iar răgazul primit face posibilă implementarea cu succes a programului asumat”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.